24 Sty Wegański majonez z tofu – kremowy, idealny i dietetyczny majonez light
Wegański majonez z tofu o niskiej zawartości tłuszzu, zdrowy i dietetyczny majonez, który możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Praktycznie beztłuszczowy majonez! Bardzo smaczny, kremowy i smakuje jak tradycyjny.
To, że majonez nie należy do zdrowych produktów chyba każdy doskonale wie. Ale czy każdy wie, że z tofu możesz przygotować własny domowy majonez i jeść go bezkarnie? Ty już teraz to wiesz, dlatego nie pozostaje nic innego jak go zrobić. Jest idealny do kanapek lub burgerów, do sałatki czy jako dip do pieczonych frytek. Wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki.
Przepis pochodzi z dodatku do mojej książki – KLIKNIJ
Wegański majonez z tofu
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 1 kostka 180g miękkiego tofu*
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju (opcjonalnie, ale dzięki temu jest bardziej kremowy)
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty białego pieprzu**
- 1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie)
Wykonanie
- Wszystkie składniki na majonez umieść w misie blendera. Blenduj aż uzyskasz kremową i gładką konsystencję. Im dłużej będziesz rozdrabniać, tym lepiej. W razie potrzeby, gdy Twój majonez będzie
- zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Bądź jednak ostrożny. Nawet jej odrobina sprawi, że konsystencja będzie znacznie rzadsza.
Uwagi
*możesz dodać dowolne tofu. Ja lubię użyć marynowanego lub z ziołami, ale z naturalnego majonez wyjdzie równie smaczny.
** biały pieprz to bardzo ważny składnik. Jego aromat sprawia, że wydaje się jakby było tam jajko .
** biały pieprz to bardzo ważny składnik. Jego aromat sprawia, że wydaje się jakby było tam jajko .
Marcix
Posted at 23:20h, 24 styczniaJak długo można przechowywać taki majonez?
Karolina Gawrońska
Posted at 23:24h, 24 styczniaSpokojnie 5 dni 🙂
Gosia
Posted at 23:42h, 19 listopadaZrobiłam z kilkoma zmianami. Dałam wędzone tofu i “sól jajeczną”. Wyszło super. I faktycznie dluzsze blendowanie daje piękna kremowa konsystencję. Dzięki za przepis.
Marzena
Posted at 14:02h, 28 marcaSuper przepis jestem weganką od 4 mc i obserwuje Twój kanal na YT super. Może dodałbym ciut czarnej soli kala namak dla pociągnięcia jajecznego smaku. Ale najważniejsze w tym przepisie jest mała wrecz znikoma ilość oleju.
basiul
Posted at 11:57h, 30 marcaa ja mam pytanie- ile z grubsza wyjdzie tego majonezu? taki słoiczek jak od musztardy czy coś? trudno mi oszacować 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 12:23h, 31 marcaBędzie tyle gramów majonezu ile wszystkich składników które dodajesz 🙂 Dodaj gramaturę i będziesz wiedzieć 😉
Pingback:Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu, meksykański wege burger
Posted at 21:07h, 30 kwietnia[…] Podążaj za TYM PRZEPISEM […]