Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

Wegańska biała czekolada z pistacjami – jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

Przepis na wegańską białą czekoladę bez mleka, laktozy i glutenu – dziś mam dla Ciebie takie właśnie cudo. Domowa, roślinna, najlepsza biała czekolada z pistacjami to spełnienie wszystkich marzeń. Zatem jak zrobić białą czekoladę? Metodą prób i błędów opracowałam przepis idealny! Jest bardzo prosty i praktycznie nie ma opcji by nie wyszedł. O wegańską białą czekoladę zostałam wielokrotnie proszona na moim kanale na YouTube i dziś w końcu spełnię to marzenie. Zanim jednak weźmiesz się do pracy, zwróć uwagę na fakt, że będziesz potrzebował masło kakaowe oraz mleko w proszku (kokosowe, sojowe, ryżowe lub inne), by to była prawdziwa czekolada, nawet lepsza niż sklepowa. Te produkty z łatwością zamówisz w sklepach internetowych i już niebawem będziesz się zajadać domową czekoladą!

 

Zobacz na filmie jak zrobić czekoladę:

 

 

Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

 

PS.1. Jeśli chcesz dowiedzieć się o zamiennikach składników, upewnij się, że obejrzysz mój film na YouTube do końca. W filmie opowiadam dokładnie jakie są inne opcje 😉

PS.2. Polecam użyć mleczko kokosowe w proszku, ponieważ daje one dodatkową kremowość czekoladzie

PS.3. Smak nerkowców nie jest wyczuwalny w czekoladzie

PS.4. Są to proporcje na 1 tabliczkę 100g. Polecam jednak zrobić więcej czekolady, ponieważ znika ona bardzo szybko i łatwiej się blenduje, gdy przepis jest podwojony lub potrojony.

 

4.9 from 10 reviews
Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu
 
Porcje: 1 tabliczka 100g
Składniki
  • 50g masła kakaowego jadalnego*
  • 25g orzechów nerkowca (nieprażonych i niesolonych)
  • 25g cukru pudru
  • 10g mleka w proszku (polecam kokosowe, ale może być również sojowe, ryżowe lub inne)
  • kilka kropel olejku waniliowego (lub ziarenka prawdziwej wanilii)
  • szczypta soli
dodatki
  • solone pistacje lub dowolne orzechy i bakalie
Wykonanie
  1. Masło kakaowe rozpuść na małym ogniu w małym garnuszku. Gdy będzie w pełni płynne, odstaw je na moment na bok, by było ciepłe, lecz nie gorące(!). To bardzo ważnie, ponieważ gdy Twoje masło kakaowe będzie zbyt gorące, cukier się skrystalizuje i nie czekolada nie wyjdzie.
  2. W misie blendera umieść orzechy nerkowca, ciepłe i stopione masło kakaowe, cukier puder, mleko w proszku, olejek waniliowy oraz sól. Zblenduj na kremową i jednolitą masę. Upewnij się, że płyn jest kremowy i bez kawałków orzechów i grudek. Pracuj szybko ponieważ masło kakaowe może zacząć gęstnieć**.
  3. Czekoladę wylej do silikonowej formy lub do małych foremek jak na pralinki. Wierzch udekoruj ulubionymi dodatkami. Czekoladę umieść w lodówce na około godzinę lub do zamrażalnika jeśli się niecierpliwisz. Gdy tabliczka zastygnie i będzie twarda, możesz ją pokroić i serwować. Czekoladę przechowuj w lodówce, w szczelnym zamknięciu.
Uwagi
*upewnij się, że Twoje masło kakaowe to masło spożywcze, a nie kosmetyczne
**jeśli masło kakaowe zastygnie, umieść naczynie z czekoladą w misce z ciepłą wodą. Dzięki temu masło kakaowe ponownie się stopi. Pamiętaj jednak by do czekolady nie dostała się ani kropelka wody

Nie zapomnij by wstawić zdjęcie czekolady pod przepisem w komentarzach, jeśli wypróbujesz 🙂 Z chęcią zobaczę jak wyszło!

 

Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

Wegańska biała czekolada z pistacjami - jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu

39 komentarzy
  • Joanna
    Posted at 15:10h, 31 marca Odpowiedz

    gdzie kupowalas maslo? link poprosze:>

  • Gabriela
    Posted at 17:16h, 31 marca Odpowiedz

    Byłaby taka możliwość, aby zamiast “10g”, “25g” używać określeń “1 łyżeczka”, “2 szklanki” itp? Bardzo by mi to ułatwiło wykonanie 🙂 Byłabym niezmiernie wdzięczna za zastosowanie tych określeń 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:21h, 31 marca Odpowiedz

      Gabrielo preferuję podawać ilości w gramach, jest to bardziej dokładnie. Łyżeczka to może być jednocześnie płaska lub czubata, a jeśli chodzi o niektóre przepisy (np. takie jak ten na czekoladę) należy być bardzo dokładnym.
      Polecam stronę http://www.ilewazy.pl i z łatwością sobie przeliczysz.

  • Ania
    Posted at 21:17h, 31 marca Odpowiedz

    Uwielbiam Cię mała :). Nie jestem weganką ani nawet wegetarianką. Mięsko jadam ale coraz mniej i mniej… Lubię jak mówisz, masz w sobie wiele pasji a ja uwielbiam takich ludzi :). Kilka przepisów już przetestowałam i smakują wyśmienicie – więc dzięki Tobie w mojej diecie mięska coraz mniej i już myślę nad całkowitą rezygnacją. Kochana zrobię tą czekoladę na oleju kokosowym i zobaczymy – dam znać. A moja propozycja to schabowy wegański i pascha 🙂

  • Ewa
    Posted at 22:41h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Cudo! wyszło przepysznie, a “nieweganie” nie mogli uwierzyć <3 będę robić regularnie, tylko zmieniać dodatki.Dziękuję za ten przepis <3 i super, że proporcje są w gramach – wtedy można precyzyjnie wszystko odmierzyć:)

    Zdjęcie:

  • Pingback:Wegańskie jajko niespodzianka - domowe czekoladowe jajka a'a Kinder Niespodzianka - Savory or Sweet?
    Posted at 11:18h, 02 kwietnia Odpowiedz

    […] jajko niespodzianka, a’la Kinder Niespodzianka? Dlaczego nie? Skoro zrobiłam białą wegańską czekoladę to nie ma problemu. Połączenie gorzkiej czekolady i białej z mojego przepisu, zamknięte w […]

  • Ania
    Posted at 08:42h, 04 kwietnia Odpowiedz

    A może tak prawdziwe ptasie mleczko i cukierki (np.galaretki w czekoladzie ) Wedla albo czekoladę oreo skoro już w temacie czekolad jesteśmy 😉 ?
    A propos ,który agar wybrać,żeby nie ,,śmierdział morzem “?

  • Lilka
    Posted at 13:32h, 08 kwietnia Odpowiedz

    Karolka, a mozna zrobić ciemna czekoladę z tego przepisu? – Wystarczy dodać kakao lub karob? Testowałas może?
    Ścisk!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:50h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Możesz, wtedy zamiast mleczka kokosowego dodaj kakao 🙂 Ale nie testowałam.

  • Monika
    Posted at 17:58h, 11 kwietnia Odpowiedz

    jak myślisz ile może być w lodówce? wiem, że pewnie znika od razu 😛 ale chcę zrobić czekoladki na urodzinki syna i muszę sobie wszystko rozplanować 🙂 pozdrawiam!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:56h, 13 kwietnia Odpowiedz

      Spokojnie 5 dni. Czekoladę można mrozić 😉

  • Zosia
    Posted at 10:31h, 12 kwietnia Odpowiedz

    Bym mogła czymś zastąpić masło kakaowe? Niekoniecznie musi być wegańskie ???

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:55h, 13 kwietnia Odpowiedz

      Piszę powyżej jakie są możliwe zamienniki. Możesz spróbować z olejem kokosowym, niestety czekolada będzie krucha i nie będzie się tak rozpuszczać 🙂 Prawdziwa czekolada jest zrobiona z masła kakaowego.

  • Łukasz
    Posted at 13:22h, 14 kwietnia Odpowiedz

    Dzięki za fajny przepis. Ale czekoladę prawie spieprzyłem 😀 Podwoiłem składniki i ilość soli wziąłem sobie za bardzo do serca i dałem 2/3 łyżeczki…Smakowało jak tłuszcz z solą 😀 Tak to jest jak laik bierze się za cukiernictwo. 😀 Czy mogłabyś mimo wszystko podać ilość soli w jakiś inny sposób dla takich gamoni jak ja? Np. czubeczek łyżeczki? 😛

    Na szczęście czekoladę jakimś cudem odratowałem dodając trochę pozostałych składników 🙂
    Pozdrawiam!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:11h, 15 kwietnia Odpowiedz

      Łukasz dziękuję za komentarz 😉 Dziękuję za przestrogę i wzięłam radę do serca 🙂 Faktycznie łyżeczka łyżeczce nie równa.

  • Aga
    Posted at 20:28h, 16 kwietnia Odpowiedz

    Jest i jagielnik! Potrzebna mi była do niego biała czekolada i ta jest mega! ?Przechodzący na weganizm tata zadowolony zarówno z ciasta jak i z tabliczki, którą dostal na Święta w ramach prezentu (dostał też, opływający w same superlatywy, przykaz zajrzenia tu ?). Rodzinni mięsożerców również zadowoleni i w tym przypadku akurat niezorientowani w niecodzienności tego, co zjedli (zresztą tak samo jak w przypadku kawy podanej z zupełnie “krowim” mlekiem kokosowo -owsianym ? Niech im wyjdzie na zdrowie!). Wielkie dzięki za ten przepis i całą masę innych ❤

    Zdjęcie:

  • Pati
    Posted at 09:00h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Mega prosta w wykonaniua co najważniejsze przepyszna 😉

    Zdjęcie:

  • Kosiek
    Posted at 10:59h, 09 maja Odpowiedz

    To pierwszy przepis jaki zrobiłam z Twojego bloga jakiś czas temu 🙂 Czekolada w smaku jest bardzo podobna do sklepowej. Bardzo łatwa w zrobieniu. Naprawdę warto mieć ją w lodówce 🙂

    Zdjęcie:

  • Sonia
    Posted at 18:53h, 12 maja Odpowiedz

    Czekolada pyszna! czy mozna uzyc ksylitolu zamiast cukru?robilam czekolade po raz drugi, dodalam miodu i sie niestety sciela. Pozdrawiam i dziekuje za przepis

    Zdjęcie:

  • Sonia
    Posted at 11:55h, 13 maja Odpowiedz

    Czekolada rewelacyjna! Czy mozna zamienic cukier na ksylitol? Pozdrawiam

  • Asiula
    Posted at 23:02h, 28 czerwca Odpowiedz

    dzięki za przepis!
    nie jest idealnie bo wydaje mi się że tak jakby ma posmak amoniaku. ale moze to kwestia mojego masła kakaowego – tak mi się wydaje… i tak jest ok !

    Zdjęcie:

  • Monika
    Posted at 20:36h, 06 lutego Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj. Dwie tabliczki. Pierwsza z namoczonych wcześniej orzechów – czekolada wychodzi bardziej kremowa, nie jest twarda jak czekolada zwykła,ale i tak pyszna. Druga z orzechów nienamoczonych. Wblendowałam do środka liofilizowane truskawki – pycha i jaki ładny kolor 😉

  • Monika
    Posted at 17:10h, 07 lutego Odpowiedz

    Spieszę z aktualizacją.
    Uważajcie, bo jak zaczniecie ją robić i jeść to nie można przestać. Totalnie uzależnia!

  • M.R.
    Posted at 20:50h, 16 lutego Odpowiedz

    Czym mogłabym zastąpić orzechy nerkowca? Niestety jestem na nie uczulona.
    Pozdrawiam!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:53h, 23 lutego Odpowiedz

      Polecam orzechy macadamia 😉

  • Anka
    Posted at 00:09h, 08 kwietnia Odpowiedz

    Kolejny genialny i dziecinnie prosty przepis:)) Czekoladę zrobiłam w foremkach od muffinek a efekt jak widać, niebo w gębie:))
    Dzięki Tobie nasze dni są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, za co dziękujemy:))

    Zdjęcie:

  • Anka
    Posted at 00:32h, 08 kwietnia Odpowiedz

    Kolejny genialny przepis :))
    Uwielbiam Cię ?

  • Gosia
    Posted at 12:15h, 19 kwietnia Odpowiedz

    Czy smak kokosu jest mocno wyczuwalny po użyciu mleka kokosowego w proszku?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:39h, 20 kwietnia Odpowiedz

      Lekko, ale z pewnością nie jest to dominujący smak 🙂

  • Paulek
    Posted at 13:10h, 24 kwietnia Odpowiedz

    Czy na śmietance kokosowej w proszku też wyjdzie?Nie spojrzałam, że to nie jest mleko w proszku, tylko śmietanka w proszku. Powinna być chyba podobna konsystencja, więc taką mam nadzieję:)

  • Sylwia Hawro
    Posted at 15:24h, 04 września Odpowiedz

    Hej, ja zrobiłam z olejem kokosowym, wyszło trochę grudkowate i jest wyczuwalna sól, może się nie rozpuscila. Poza tym szybko się topi szczególnie w palcach.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:15h, 29 listopada Odpowiedz

      To właśnie przez olej kokosowy szybko topi się w palcach. Polecam następnym razem tak jak jest w przepisie 😉

  • Jola
    Posted at 13:32h, 06 maja Odpowiedz

    A jak Twoim zdaniem sprawdziłby się mus kokosowy (masło Kokosowe, nie olej) zamiast nerkowców? Pierwsza partie szykuje z nerkowcami. Erytrytol zmieliłam już na masło z orzechami, czekam na dostawę masła kakowego i mleka w proszku kokosowego. Ma być dzis:)

  • Jola
    Posted at 18:03h, 07 maja Odpowiedz

    Witaj 🙂
    Popełniłam. I przychodzę ze spostrzeżeniami.
    Wczoraj zrobiłam z nerkowców. No nie moja bajka. Troche za tłusta i za mało mleczna. Dzis, jako, że zamarzyło mi się karmelowe love, zrobiłam na domowym masłem fistaszkowym, aromatem kajakowym, zwiększyłam też proporcje mleka kokosowego. I nie podgrzewałam masła. Wszystko na surowo wrzuciłam do Blender a i zmiksowałam na gładki płyn. Dzięki temu czekolada pięknie lśni, nie roztemperowala się, jak to się często dzieje pod wpływem temperatury.
    Dziękuję za pomysł 🙂

    Zdjęcie:

  • Iwona
    Posted at 10:18h, 06 czerwca Odpowiedz

    Jak już ktoś napisał, polecam uważać z solą. Ja dałam „szczyptę” i wyszło za słone 😉 Dodatkowo czekolada kruszy się przy krojeniu, ale może wystarczy ja chwile wcześniej wyciągnąć z lodówki.

  • Elżbieta
    Posted at 15:45h, 25 listopada Odpowiedz

    Mam uczulenie na orzechy, czy mogę zastąpić je migdałami ?

  • Beata
    Posted at 16:48h, 21 kwietnia Odpowiedz

    Myślisz,ze z tej czekolady plus smietana roslinna da sie zrobic bialy ganache do tortu

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE