07 Kwi Wegański krem a’la Milky Way – domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy
Krem a’la Milky Way, wegański, wzorowany na dobrze wszystkim znanym batoniku. Aksamitny krem o smaku białej czekolady, bez mleka, bez nabiału, bez glutenu, bez rafinowanego cukru! Idealny by posmarować nim kanapki, naleśniki, pankejki, przełożyć ciasteczka, dodać do owsianki lub jeść tak po prostu łyżeczką. Ten krem to czysta rozkosz dla podniebienia. Jeżeli ubolewasz, że batonik Milky Way nie jest wegański i masz ochotę na coś słodkiego, zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Krem jest gęsty, aksamitny, ciągnący i bardzo słodki – jeśli jesteś fanem białej czekolady, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Jego główne składniki to masło kakaowe, które daje posmak białej czekolady, syrop z agawy, czyli naturalny słodzik oraz mleczko kokosowe w proszku, które zapewnia jedwabistą konsystencję. Przepis nie wymaga zbyt wiele wysiłku i jeśli zbierzesz wszystkie składniki, nie ma na co czekać 🙂
ZOBACZ NA FILMIE JAK GO WYKONAĆ:
- 60g masła kakaowego (spożywczego)
- 150g syropu z agawy
- 40 mleczka kokosowego w proszku
- aromat waniliowy
- ⅓ łyżeczki soli
- kilka kropli soku z cytryny
- +2 łyżki kakao (lub więcej)
- Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynne i ciepłe, dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Ważne jest to, by Twoje masło kakaowe nie było zbyt gorące. Wtedy może to spowodować, że składniki się rozwarstwią. Następnie dodaj mleczko kokosowe w proszku, odrobinę aromatu waniliowego oraz sól. Mieszaj energicznie masę, cały czas ją podgrzewając. Jednocześnie pamiętaj by masa nie była zbyt gorąca. Mieszaj tak długo aż krem będzie błyszczący, jednolity, bez grudek, a mleczko kokosowe będzie całkowicie rozpuszczone. Gdy spróbujesz masę na tym etapie, powinna być jedwabista i nie powinna być wyczuwalna konsystencja mleczka. Tak gotowy krem odstaw do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na kilka godzin (lub do zamrażalnika na krócej). Masa powinna być dobrze schłodzona, potrwa to około 3 godziny.
- Po tym czasie wyjmij krem z lodówki i zmiksuj przy pomocy miksera (zobacz filmik jak ja to zrobiłam). Dzięki temu krem zrobi się biały, już nie będzie żółtawy. Jego konsystencja również się nieco zmieni, będzie bardziej puszysty.
- Następnie przełóż ⅓ kremu do innej miseczki i dodaj do niej kakao. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj słoiczek i układaj na przemian jasną i ciemną warstwę kremu (jeśli chcesz wykonać paseczki tak jak ja, obejrzyj film). Krem przechowuj w zakręconym słoiczku w lodówce.
Kari
Posted at 12:59h, 07 kwietniaSzkoda, że nie zrobiłaś ciasta milky way 😀
Chcę właśnie je zrobić czy ten krem będzie odpowiedni na biszkopt? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:10h, 07 kwietniaPolecam przełożyć ciasto innym kremem 🙂 Ten jest o konsystencji jakby Nutelli i musiałabyś do zrobić bardzo dużo by nim przełożyć ciasto 🙂
Szczurek z Narnii :D
Posted at 14:30h, 07 kwietniaCzy zamiast syropu z agawy można użyć miodu? Nie jestem weganką, ale uwielbiam twoje przepisy 🙂 Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 21:46h, 08 kwietniaTak, można 🙂
Gosia
Posted at 16:31h, 18 styczniaCześć, ciekawa jestem jak wyszło z miodem? Bo też chce spróbować, ale zastanawiam się, czy smak miodu nie jest zbyt wyczówalny i nie zdominował smaku kremu? Pozdrawiam!
Karolina Gawrońska
Posted at 12:12h, 24 lutegoWedług mnie miód ma zbyt mocny aromat i zdominuje krem 😉
fx.ancy
Posted at 15:40h, 07 kwietniaGdzie można kupić masło kakaowe i mleko w proszku i czym zastąpić syrop z agawy? ?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:47h, 08 kwietniaMasło kakaowe zakupiłam przez Internet, mleczko w proszku w Tesco, a syrop z agawy możesz zastąpić syropem klonowy, ryżowym lub nawet miodem jeśli nie jest dla Ciebie ważne by krem był wegański 🙂
Ania
Posted at 20:55h, 07 kwietniaKarolina jesteś szalona !!! Mam propozycję ,gdyby zabrakło Ci wspaniałych pomysłów to na tej stronie https://kokku-online.de/vegane-schokolade-schokoriegel/ jest mnóstwo wegańskich niemieckich słodyczy w większości niedostępnych w Polsce ,czekających na odkrycie przez spragnionych słodkiego vegan (If you know what I mean ;p )
Karolina Gawrońska
Posted at 21:49h, 08 kwietniaDziękuję! Z pewnością zerknę na stronę 😉
Babzi
Posted at 15:23h, 08 kwietniaKarolino, gdzie kupujesz mleko kokosowe w proszku i jadalne masło kakaowe? Żeby jakość była dobra, ale bez szkody dla portfela 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 21:50h, 08 kwietniaMasło kakaowe zakupiłam przez Internet, mleczko w proszku w Tesco 🙂 Masło kakaowe posiada w większości sklepów internetowych podobną cenę.
Kasia
Posted at 19:23h, 03 majaA czy można użyć masła kokosowego? ? pozdrawiam ?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:26h, 09 majaNie polecam, konsystencja będzie zupełnie inna 🙂
Kosiek
Posted at 10:50h, 09 majaZdecydowanie najlepsza jest biała część, zatem tylko z takiej zrobiłam krem 🙂 Karmelowy kolor wyszedł ze względu na syrop klonowy. Niestety krem szybko znika 😀 Najlepiej zrobić od razu z dwóch porcji.
Zdjęcie:
Nitishia
Posted at 02:19h, 24 lipcaHej, ostatnio szukam jakiś wegańskich kremów ,więc spadasz mi z nieba z tym przepisem ;p Mam pytanko czy można dodać do niego kawę? Zgaduję,że taka płynna (esencja/expresso) nie wchodzi w grę, prędzej zamiast kakaa? Co o tym myślisz,
Karolina Gawrońska
Posted at 13:45h, 01 sierpniaZamiast kakao możesz dodać kawę rozpuszczalną w granulkach, która się rozpuści pod wpływem ciepła w masie. Dziękuję za miłe słowa! <3
Dagmara
Posted at 10:25h, 28 lipcaCzy mleko w proszku można zastąpić odżywkę białkowa smakowa- biała czekolada?
Karolina Gawrońska
Posted at 13:44h, 01 sierpniaMożesz spróbować 😉 Według mnie może wyjść. Daj znać!
Kamila
Posted at 07:43h, 01 wrześniaKarolino, chciałabym zrobić tartę z kremem a la milky way, ale ten z przepisu raczej sprawdzi się przy dekorowaniu. Czy mogłabyś polecić jakiś sposób na przygotowanie masy milky way do ciasta?
Ania
Posted at 19:08h, 09 listopadaSuper przepis! W smaku pychota 🙂 Nie wiem tylko dlaczego krem wyszedł gęsty a nie tak płynny jak u Ciebie. Mogłabyś doradzić co poprawić następnym razem? Pozdrawiam 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 18:30h, 22 listopadaPo czasie spędzonym w lodówce jest to naturalne, że zgęstnieje 😉 Gdy wystawisz go z lodówki na jakiś czas, na nowo powinien być bardziej miękki 🙂
Ewa Patecka
Posted at 20:01h, 04 lipcaCudowny przepis! Krem trochę za słodki, więc następnym razem dodam mniej syropu, ale i tak jest pyszny 😛
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:54h, 29 listopadaPodejrzewam, że jest i tak mniej słodki niż tradycyjny 😀 Dziękuję za komentarz i zdjęcie!