Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
Sos Pad Thai:
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
Składniki na makaron:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Miks owoców morza około 300g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 cebulki dymki (osobno biała i zielona część
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • Kiełki fasoli mung
  • Orzeszki ziemne
  • Limonka pokrojona w ćwiartki
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na sos umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać do połączenia składników, odstawić na bok.
  2. Następnie rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i wrzucić rozmrożone owoce morza. Dodaj do nich czosnek, chilli, imbir i posiekane białe części cebulek.
  3. W tym momencie umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem. Odczekaj tyle minut ile zaleca producent na opakowaniu (mój cienki makaron moczył się 3 minuty). Namoczony i miękki makaron ryżowy odcedź z wody i odstaw na bok.
  4. Gdy owoce morza zaczną się robić miękkie, przestaną być żylaste, a cebulka się zeszkli, wlej na patelnię dokładnie roztrzepane jajka i energicznie mieszaj. Gdy jajka się zetną i połączą z cebulkami i czosnkiem, dodaj wcześniej przygotowany sos Pad Thai i ponownie wymieszaj do połączenia.
  5. Teraz dodaj do wszystkich składników makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj do połączenia i podgrzania.
Podanie:
  1. Makaron wyłóż na talerz, posyp kiełkami fasoli mung, posiekanymi zielonymi częściami cebulek, orzeszkami i podaj z cząstką limonki. Skropiony sokiem makaron jest jeszcze lepszy i uwydatnia wszystkie smaki.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/klasyczny-pad-thai/