Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 4
Składniki
Sos Pad Thai:
2 łyżki pasty z tamaryndowca
2 łyżeczki wody
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chilli
2 szczypty pieprzu cayenne
Składniki na makaron:
200g makaronu ryżowego
2 łyżki oliwy
Miks owoców morza około 300g
4 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 łyżeczka imbiru
4 cebulki dymki (osobno biała i zielona część
2 jajka
Dodatkowo:
Kiełki fasoli mung
Orzeszki ziemne
Limonka pokrojona w ćwiartki
Wykonanie
Wszystkie składniki na sos umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać do połączenia składników, odstawić na bok.
Następnie rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i wrzucić rozmrożone owoce morza. Dodaj do nich czosnek, chilli, imbir i posiekane białe części cebulek.
W tym momencie umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem. Odczekaj tyle minut ile zaleca producent na opakowaniu (mój cienki makaron moczył się 3 minuty). Namoczony i miękki makaron ryżowy odcedź z wody i odstaw na bok.
Gdy owoce morza zaczną się robić miękkie, przestaną być żylaste, a cebulka się zeszkli, wlej na patelnię dokładnie roztrzepane jajka i energicznie mieszaj. Gdy jajka się zetną i połączą z cebulkami i czosnkiem, dodaj wcześniej przygotowany sos Pad Thai i ponownie wymieszaj do połączenia.
Teraz dodaj do wszystkich składników makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj do połączenia i podgrzania.
Podanie:
Makaron wyłóż na talerz, posyp kiełkami fasoli mung, posiekanymi zielonymi częściami cebulek, orzeszkami i podaj z cząstką limonki. Skropiony sokiem makaron jest jeszcze lepszy i uwydatnia wszystkie smaki.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/klasyczny-pad-thai/