Dyniowy burger wołowy - pomysł na bułkę z dyni.
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 2 burgery
 
Składniki
"bułki"
  • 1 dynia piżmowa
mięso
  • 300g mięsa wołowego mielonego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie, ciężko ją dostać, ale dodaje niezwykłego aromatu)
  • 1 duże żółtko
+ulubione dodatki, np:
  • ser camembert
  • pomidor
  • musztarda dijon
  • rukola
Wykonanie
"bułki"
  1. Wąską część dyni piżmowej pokrój na kilkucentymetrowe plastry. Następnie upiecz je w piekarniku do miękkości, w temperaturze 190C (potrwa to około 15 minut, przewróć je na drugą stronę w połowie czasu).
"mięso"
  1. Wołowinę wymieszać z żółtkiem i przyprawami, podzielić na 2 części i smażyć beztłuszczowo do zrumienienia i wysmażenia wedle uznania.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/dyniowy-burger-wolowy/