Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 24
 
Składniki
ciasto
  • 85 g mąki kokosowej (3/4 szklanki)
  • 100g oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 220ml mleka (1 szklanka)
  • ½ łyżeczki kawy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 50g kakao (1/2 szklanki)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (ok 15g)
  • 80g cukru trzcinowego
krem miętowy
  • 4 duże jogurty greckie (4x400g)
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 duży pęczek mięty
  • 20g żelatyny (ok 4 łyżeczki)
polewa czekoladowa
  • 170g miodu
  • 100g oleju kokosowego
  • 40g kakao
  • 2 szczypty soli
Wykonanie
krem miętowy
  1. Musimy zacząć robić go dzień przed złożeniem tortu w całość, tak samo jak ciasto. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce. Następnego dnia żelatynę zalej odrobiną wody i podgrzej jedynie do rozpuszczenia. Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Jogurt ubij wraz z cukrem mikserem na puszystą masę i dodaj przestudzoną lecz nadal płynną żelatynę. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników. Dodaj listki mięty i zblenduj na gładką miętową masę.
ciasto czekoladowe
  1. Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij z olejem kokosowym (nie stopionym, o konsystencji masła) na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj mleko, kawę, sól, mąkę kokosową kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Teraz ubij białka wraz z cukrem na sztywna, puszystą i błyszczącą pianę i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki do czekoladowego ciasta. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 180C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
polewa czekoladowa
  1. składniki na polewę rozpuść w małym garnuszku (na bardzo małym ogniu), delikatnie wymieszaj do połączenia i odstaw na bok do ostygnięcia.
złożenie tortu w całość
  1. Każde z ciast przekrój wzdłuż na 2 części, uzyskując w ten sposób 4 warstwy. Krem podziel na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta wysmaruj ⅓ kremu, połóż drugi blat i wysmaruj drugą częścią kremu, połóż trzecią wraz z ostatnią częścią kremu i przykryj czwartym blatem. Polej tort wcześniej przygotowaną polewą i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny.
Uwagi
By wzmocnić smak mięty możesz do kremu dodać kilka kropel miętowych.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/bezglutenowy-tort-mietowy/