Piernikowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 24
Składniki
spód do ciasta
180g mąki kokosowej
150g oleju kokosowego
2 jajka
¼ łyżeczki soli
20g cukru trzcinowego
piernikowe nadzienie
800g puree z dyni (ok 3 szklanki)
4 jajka
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (400g) *patrz na uwagi
65g cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli
1 i ½ łyżki przyprawy do piernika (lub cynamonu, jeśli nie wolisz bardziej cynamonowy posmak)
½ łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie
spód do ciasta
Olej kokosowy wraz z cukrem ubić szybko mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz sól i zmiksować ponownie do połącznia. Dodaj mąkę kokosową i od tego czasu ugnieć ciasto rękami, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 21cm i staw to nagrzanego pieca do 180C na 8 minut lub do zarumienienia spodu.
nadzienie piernikowe
Jajka wraz z cukrem ubij mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj gęstą część mleczka kokosowego, puree z dyni, sól i przyprawy. Całość szybko ubij mikserem jedynie do połączenia składników, nie za długo by masa nie straciła objętości. Gotową piernikową miksturę wylej na wcześniej podpieczony spód i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 185C. Czas pieczenia zależy od Waszego pieca. Prosty test - ciasto jest gotowe gdy podczas potrzęsienia nim na boki, środek masy się nie porusza i nie jest płynny.
Podawaj z serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/dyniowa-tarta-korzenna/