Sałatka z pieczoną dynią kurczakiem i sosem maślankowym
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 2
Składniki
na sałatkę:
150g pieczonej dyni
100g kurczaka
5 pomidorków koktajlowych
¼ czerwonej cebuli
roszponka
pęczek pietruszki
suszona wędzona papryka
sos maślankowy:
½ szklanki maślanki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Dynię pokroić w kosteczkę i piec w temperaturze 190C przez około 10 minut lub do momentu gdy będzie bardzo miękka. Wyjąć z pieca i odstawić na bok. Podczas pieczenia dyni pokroić kurczaka w kosteczkę, posypać go suszoną wędzoną papryką i usmażyć na łyżce oliwy do miękkości. Maślankę wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Następnie pokroić pomidorki koktajlowe, posiekać pietruszkę oraz cebulę. Na talerzu wyłożyć roszponkę, dynię kurczaka, pomidorki, cebulę i polać sosem maślankowym. Na koniec udekorować posiekaną pietruszką.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/salatka-z-pieczona-dynia/