Sałatka z pieczoną dynią kurczakiem i sosem maślankowym
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
na sałatkę:
  • 150g pieczonej dyni
  • 100g kurczaka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • ¼ czerwonej cebuli
  • roszponka
  • pęczek pietruszki
  • suszona wędzona papryka
sos maślankowy:
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Dynię pokroić w kosteczkę i piec w temperaturze 190C przez około 10 minut lub do momentu gdy będzie bardzo miękka. Wyjąć z pieca i odstawić na bok. Podczas pieczenia dyni pokroić kurczaka w kosteczkę, posypać go suszoną wędzoną papryką i usmażyć na łyżce oliwy do miękkości. Maślankę wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Następnie pokroić pomidorki koktajlowe, posiekać pietruszkę oraz cebulę. Na talerzu wyłożyć roszponkę, dynię kurczaka, pomidorki, cebulę i polać sosem maślankowym. Na koniec udekorować posiekaną pietruszką.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/salatka-z-pieczona-dynia/