Pierniczki bez pieczenia - świąteczne pierniczkowe kulki bez pieczenia
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 20
Składniki
100g daktyli
100g nerkowców
150g płatków owsianych
1 łyżka przyprawy do piernika
30g nasion chia
1 łyżka kakao
35g oleju kokosowego
35g syropu z agawy
Sok z 1 mandarynki
1 duża szczypta soli
Wykonanie
Daktyle i nerkowce zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia (lub zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2 godziny). Gdy są już namoczone, należy zblendować płatki owsiane na mąkę, blenduj aż zamienią się w sypki pył. Następnie w osobnej misce zblenduj na gładką masę namoczone daktyle z nerkowcami. Masa musi być jednolita i dość puszysta. Następnie dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki : mąkę owsianą, przyprawę do piernika, sok z mandarynki, nasiona chia, kakao, stopiony olej kokosowy, syrop z agawy oraz szczyptę soli. Zblenduj wszystko ponownie, aż masa będzie klejąca i jednolita. Piernikowe ciasto jest bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być. Teraz należy uformować równiej wielkości kulki. Najlepiej przed formowaniem każdej z nich lekko zwilżyć dłonie wodą, będzie łatwiej. Gotowe pierniczkowe pralinki schłodź w lodówce przez koło 2 godziny (lub kilkanaście minut w zamrażalniku) aż staną się twardsze i można podawać.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-surowe-pierniczki/