Pudding z nasion chia z kiwi i pomarańczą - elegancki deser
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 6
Składniki
50g nasion chia
300ml mleka ryżowego/owsianego/sojowego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 pomarańcze
4 kiwi
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Nasiona chia zalej mlekiem roślinnym, dodaj miód i ekstrakt z wanilii oraz wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do lodówki na około 3 godziny* lub na noc gdy się nie spieszysz. Jeśli masz okazję, przemieszaj miksturę raz na jakiś czas. Gdy nasiona napęcznieją i powstanie pudding, w jednej miseczce zblenduj 2 obrane pomarańcze, a w innym pojemniku 4 obrane kiwi wraz z sokiem z cytryny. Całość układaj w kieliszkach warstwami, pomarańcza, chia, kiwi, chia i pomarańcza, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Uwagi
*Jeśli nie masz czasu by moczyć nasiona chia przez minimum 3 godziny lub przez noc, podgrzej mleko i zalej nasionka gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę. Dzięki gorącu napęcznieją one znacznie szybciej.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/pudding-chia/