Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 8
 
Składniki
naleśniki
  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok 165g)
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka (225ml)
nadzienie
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczki oliwy
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładą masę o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj naczynie pokrywką lub zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki. Po nocy pokrój gruszki w plasterki, wrzuć na patelnię, dodaj miód, oliwę oraz cynamon i wymieszaj dokładnie aż owoce będą dokładnie pokryte miodem i cynamonem. Podsmażaj na małym ogniu aż gruszki zbrązowieją i staną się miękkie. By przygotować naleśniki, wyjmij z lodówki ciasto, której leżało tam całą noc i dokładnie przemieszaj. Rozgrzej nieprzywierającą teflonową patelnię, następnie zmniejsz ogień i wylej 1 nabierkę ciasta. Szybko i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni patelni i podpiekaj na małym ogniu aż naleśnik się zetnie. Gdy będzie w miarę zwarty, przewróć go na drugą stronę i kontynuuj na małym ogniu przez niecałą minutę. Zdejmij z patelni i postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Z tej porcji wychodzi około 8 naleśników. Podawaj je gorące ze słodkimi miodowo-cynamonowymi gruszkami.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/nalesniki-gryczane/