Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami NO-BAKE & VEGAN
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
spód
  • 200g migdałów
  • 100g daktyli suszonych (namoczonych przez kilka godzin, ok. 12 sztuk)
  • 100g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków
  • 20g kakao
  • 35g oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
"sernikowa" masa jaglana
  • 250g kaszy jaglanej
  • 3 i ¼ szklanki wody
  • 100g orzechów nerkowca
  • 120g syropu z agawy
  • sok z ½ cytryny (lub z całej, według preferencji)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
daktylowy karmel
dekoracja
  • 150g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Spód
  1. Namoczone daktyle posiekaj. Migdały zmiel na drobno przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę. Blenduj aż uzyskasz klejącą i dość zwartą masę. Wyłóż nią spód foremki o średnicy 21cm i wstaw do lodówki.
"sernikowa" masa jaglana
  1. Kaszę jaglaną przepłucz, włóż do garnuszka, dodaj do niej nerkowce i zalej 3 i ¼ szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinniście gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważacie, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza i nerkowce będą bardzo klejące więc będą się przyklejać do dna garnka. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy kasza będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki : syrop, sok z cytryny, sól oraz ziarenka z laski wanilii. Zbelnduj na bardzo gęstą, klejącą, jednolitą i kremową masę. Musisz działać szybko, ponieważ kasza będzie bardzo szybko zastygać. By masa prawidłowo stężała, niezbędne jest poprawne rozgotowanie kaszy. Gdy tylko będzie ona wystarczająco jednolita i kremowa, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Odstaw na bok i przygotuj karmel.
daktylowy karmel
  1. Namoczne wcześniej daktyle posiekaj i zblenduj wraz z masłem orzechowym dodają 4 łyżki wody aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Możesz dodać mniej lub więcej wody, zależy jak bardzo gęsty chcesz karmel. Gotową masę rozsmaruj na "jaglanym serze" i posyp orzeszkami ziemnymi.
  2. Ciasto włóż na najlepiej całą noc do lodówki, lub na kilka godzin do zamrażalnika. Kasza powinna mieć czas by stężeć.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganski-sernik-snickers/