Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 1 pizza
 
Składniki
spód do pizzy
  • 200g startej marchewki
  • 3 jajka
  • 25g mielonego siemienia lnianego (3 łyżki)
  • po ⅓ łyżeczki suszonego czosnku, ostrej papryki, bazylii i oregano
  • sól do smaku
sos pomidorowy
  • 50g koncentratu pomidorowego BIO Primavika
  • 50g ketchupu BIO Primavika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • po ½ łyżeczki bazylii i oregano
dodatki
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • oregano i bazylia do posypania
Wykonanie
spód
  1. Jajka dokładnie rozbełtaj i dodaj do nich marchewkę, zmielone siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj do dokładnego połączenia i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piecu nagrzanym do 200C przez około 15 minut, lub do momentu gdy spód się zetnie i nie będzie już płynny. Podpieczony wyjmij z piekarnika.
sos i dodatki
  1. Posiekaną cebulkę i czosnek podsmaż na łyżce oleju aż zmiękną. Następnie dodaj koncentrat i keczup i zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, wymieszaj i wysmaruj sosem wcześniej podpieczony spód. Następnie wyłóż na pizzę ulubione dodatki. W moim przypadku jest to pokrojona mozarella i pomidory. Wierzch posyp oregano i bazylią i piecz przez około 10-15 minut lub do momentu gdy pizza będzie gorąca, a ser się roztopi.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/dietetyczna-pizza-z-marchewki/