Jajka dokładnie rozbełtaj i dodaj do nich marchewkę, zmielone siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj do dokładnego połączenia i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piecu nagrzanym do 200C przez około 15 minut, lub do momentu gdy spód się zetnie i nie będzie już płynny. Podpieczony wyjmij z piekarnika.
sos i dodatki
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmaż na łyżce oleju aż zmiękną. Następnie dodaj koncentrat i keczup i zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, wymieszaj i wysmaruj sosem wcześniej podpieczony spód. Następnie wyłóż na pizzę ulubione dodatki. W moim przypadku jest to pokrojona mozarella i pomidory. Wierzch posyp oregano i bazylią i piecz przez około 10-15 minut lub do momentu gdy pizza będzie gorąca, a ser się roztopi.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/dietetyczna-pizza-z-marchewki/