Wegańskie surowe roladki figowo-cynamonowe - energetyczna rolada figowa, RAW & VEGAN
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 2 rolady
 
Składniki
ciasto na roladę
  • 250g suszonych fig
  • 100g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej)
  • 30g płatków owsianych
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 20g stopionego oleju kokosowego
nadzienie
  • 250g suszonych fig
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 30g stopionego oleju kokosowego
Wykonanie
ciasto na roladę
  1. Dzień wcześniej zalej wszystkie figi (500g) zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia, jeśli się spieszysz, możesz zalać je gorącą wodą, pozostawić na 2 godziny i tego samego dnia przygotować roladki. Namoczone i dokładnie odsączone z wody figi umieść w misie blenera, dodaj do nich zmielone wcześniej płatki owsiane (mąkę owsianą), sól oraz stopiony olej kokosowy. Blenduj do uzyskania w miarę jednolitej, klejącej konsystencji. Następnie dodaj 30g płatków owsianych w całości i krótko zblenduj, jedynie do wmiaszania płatków w masę. Tak przygotowane ciasto umieść na 15 w zamrażalniku by trochę stwardniało. W tym czasie przygotuj nadzienie.
nadzienie
  1. Pozostałe 250g fig umieść w misie blendera wraz z cynamonem i stopionym olejek kokosowym. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 części i rozwałkuj każdą z nich na długi, podłużny prostokąt. Możesz rozwałkowywać ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniesz przyklejania się ciasta. Rozsmaruj na każdym z nich nadzienie i zwiń roladę wzdłuż krótszego boku. Tak zwinięte rolady umieść na 15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie pokrój każdą z nich na plasterki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-surowe-ciasteczka/