Klasyczny domowy hummus, najlepszy przepis z Izraela i Palestyny
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 250g suchej ciecierzycy (lub około 500g konserwowej po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 75-100ml zimnej wody
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej zalej suchą ciecierzycę zimną wodą, tak by wody było 2 razy więcej niż ciecierzycy, dosyp jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę z ciecierzycy, dokładnie przepłucz i zalej ponowie czystą wodą, ponownie by wody było 2 razy więcej jak ciecierzycy. Dosyp do ciecierzycy pozostałą 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. (Uwaga! Czas gotowania ciecierzycy zależy od wielkości ziaren, ale również od producenta, czas gotowania może więc wynosić 20-40 minut, należy co jakiś czas sprawdzać czy ziarna są wystarczająco ugotowane). Gdy ciecierzyca pod naporem palców zacznie się rozpadać, a jej środek stanie się kremowo-maślany i nie będzie "mączny", ciecierzyca jest gotowa. Zlej z niej wodę, dokładnie opłucz w zimnej i odcedź. Odcedzoną ugotowaną ciecierzycę umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami, poza zimną wodą. Blenduj aż uzyskasz gęstą i dość kremową masę. Następnie małą stróżką wlewaj zimną wodę, jednocześnie dalej blendując. Dolej tyle wody, aż konsystencja będzie wystarczająco dla Ciebie rzadka. Blenduj dalej aż uzyskasz idealnie kremowy hummus . Podawaj z ulubionym pieczywem, krakersami lub pokrojonymi warzywami. Smacznego :)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/najlepszy-hummus-z-palestyny/