Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Składniki
sajgonki
20 arkuszy papieru ryżowego
4 garście świeżego szpinaku
1 kostka wędzonego tofu (ok 250g)
2 duże marchewki
1 duża papryka
1 surowy ogórek
kilka dymek (zielone części cebulki)
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
czosnkowy sos chilli
sos
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnkowego sosu chilli
kilka kropel tabasco łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie
sajgonki
Wędzone tofu pokrój na cienkie plasterki i podsmaż delikatnie na 1 łyżce oliwy do zrumienienia. Następnie pokrój na cienkie plasterki marchewki, paprykę i ogórka. Postaraj się by wszystkie warzywa były tej samej długości, sajgonki będą wtedy wyglądały bardziej estetycznie. Następnie przekrój zielone części dymki i pietruszkę na długość warzyw.
Zamocz papier ryżowy w letniej wodzie i połóż na desce. Następnie połóż na papierze 2 liście szpinaku, zielone części cebulki dymki, plasterki papryki, ogórka i marchewki, kilka listków pietruszki i szczypiorku, tofu i łyżeczkę czosnkowego sosu chilli. Następnie zwiń górną i dolną część papieru do środka i zroluj sajgonkę w wąską rurkę. Postępuj tak z następnymi sajgonkami.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i podawaj wraz z sajgonkami. Smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-sajgonki-tofu/