Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
sajgonki
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 1 kostka wędzonego tofu (ok 250g)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 surowy ogórek
  • kilka dymek (zielone części cebulki)
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • czosnkowy sos chilli
sos
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnkowego sosu chilli
  • kilka kropel tabasco łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie
sajgonki
  1. Wędzone tofu pokrój na cienkie plasterki i podsmaż delikatnie na 1 łyżce oliwy do zrumienienia. Następnie pokrój na cienkie plasterki marchewki, paprykę i ogórka. Postaraj się by wszystkie warzywa były tej samej długości, sajgonki będą wtedy wyglądały bardziej estetycznie. Następnie przekrój zielone części dymki i pietruszkę na długość warzyw.
  2. Zamocz papier ryżowy w letniej wodzie i połóż na desce. Następnie połóż na papierze 2 liście szpinaku, zielone części cebulki dymki, plasterki papryki, ogórka i marchewki, kilka listków pietruszki i szczypiorku, tofu i łyżeczkę czosnkowego sosu chilli. Następnie zwiń górną i dolną część papieru do środka i zroluj sajgonkę w wąską rurkę. Postępuj tak z następnymi sajgonkami.
  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i podawaj wraz z sajgonkami. Smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-sajgonki-tofu/