Wegański kremowy sernik kokosowy - ciasto z młodego kokosa
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Składniki
spód ciasta
100g orzechów włoskich
100g płatków owsianych
50g syropu z agawy
50ml wody kokosowej
100g wiórków kokosowych
⅓ łyżeczki soli
jasna kokosowa masa
200g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
180ml wody kokosowej z młodego kokosa
165g wnętrza (miąższu) kokosa
150g oleju kokosowego (stopionego)
150g syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
ciemna kokosowa masa
3 łyżki jasnej kokosowej masy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka wody
Wykonanie
Młodego kokosa rozłup, do osobnej miseczki wylej wodę kokosową i w osobnej umieść wydrążony miąższ ze środka owoca.
spód ciasta
Wszystkie składniki na spód ciasta umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz jednolitą i zwartą konsystencję. Wyłóż tortownicę o średnicy 21 cm papierem do pieczenia i wylep ciastem dno formy. Wstaw do lodówki.
jasna kokosowa masa
Wszystkie składniki na jasną masę kokosową umieść w blenderze i blenduj tak długo aż uzyskasz bardzo kremową masę, bez grudek. Następnie odłóż do miseczki 3 łyżki masy, a resztę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta.
ciemna kokosowa masa
łyżki jasnej masy kokosowej wymieszaj z 1 łyżką kakao i 1 łyżeczką wody. Następnie wylej ją cienką stróżką na jasną masę i za pomocą wykałaczki twórz "esy-floresy".
Gotowe ciasto umieść na noc w lodówce to stężenia lub na 4 godziny w zamrażalniku.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganski-sernik-kokosowy/