Wegański kremowy sernik kokosowy - ciasto z młodego kokosa
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
spód ciasta
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g płatków owsianych
  • 50g syropu z agawy
  • 50ml wody kokosowej
  • 100g wiórków kokosowych
  • ⅓ łyżeczki soli
jasna kokosowa masa
  • 200g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • 180ml wody kokosowej z młodego kokosa
  • 165g wnętrza (miąższu) kokosa
  • 150g oleju kokosowego (stopionego)
  • 150g syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
ciemna kokosowa masa
  • 3 łyżki jasnej kokosowej masy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka wody
Wykonanie
  1. Młodego kokosa rozłup, do osobnej miseczki wylej wodę kokosową i w osobnej umieść wydrążony miąższ ze środka owoca.
spód ciasta
  1. Wszystkie składniki na spód ciasta umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz jednolitą i zwartą konsystencję. Wyłóż tortownicę o średnicy 21 cm papierem do pieczenia i wylep ciastem dno formy. Wstaw do lodówki.
jasna kokosowa masa
  1. Wszystkie składniki na jasną masę kokosową umieść w blenderze i blenduj tak długo aż uzyskasz bardzo kremową masę, bez grudek. Następnie odłóż do miseczki 3 łyżki masy, a resztę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta.
ciemna kokosowa masa
  1. łyżki jasnej masy kokosowej wymieszaj z 1 łyżką kakao i 1 łyżeczką wody. Następnie wylej ją cienką stróżką na jasną masę i za pomocą wykałaczki twórz "esy-floresy".
  2. Gotowe ciasto umieść na noc w lodówce to stężenia lub na 4 godziny w zamrażalniku.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganski-sernik-kokosowy/