Wegańskie batoniki MARS z daktylowym karmelem i nugatem z nerkowców - zdrowe domowe Marsy
Autor: Karolina Gawrońska
Składniki
daktylowy karmel
200g namoczonych przez kilka godzin daktyli
50g stopionego oleju kokosowego
szczypta soli
nerkowcowy nugat:
150g namoczonych przez noc nerkowców
75g stopionego oleju kokosowego
100g syropu klonowego
50g mąki kokosowej
2 szczypty soli
polewa czekoladowa
200g gorzkiej czekolady
Wykonanie
daktylowy karmel
Namoczone daktyle dokładnie zblenduj z rozpuszczonym olejem kokosowym aż uzyskasz klejący i gęsty karmel. Foremki do batoników wysmaruj olejem kokosowym by zapobiec przywieraniu i wylep dno foremek do połowy wysokości (kilka centymetrów). Włóż do zamrażalnika
nerkowcowy nugat
Namoczone i miękkie nerkowce zblenduj wraz ze stopionym olejem kokosowym i syropem klonowym na gładką masę. Następnie dodaj mąkę kokosową i sól i ponownie blenduj aż masa będzie znacznie bardziej gęsta i zwarta. Teraz wyjmij wcześniej zamrożony w foremkach karmel i wduś w foremki podobną ilość nugatu i ponownie włóż do zamrażalnika. Pozostaw do zmrożenia przez noc.
polewa czekoladowa
Następnego dnia rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Teraz wyjmij foremki i wyduś ciasteczka. Połóż każde ciasteczko na widelcu i zanurz w czekoladowej polewie i tak oblane marsy zsuń delikatnie z widelca na wyłożony papierem do pieczenia talerz. Postępuj w ten sposób aż wszystkie marsy zostaną oblane czekoladą i umieść je na kilkanaście minut w zamrażalniku do czasu aż polewa stężeje. Batoniki należy przechowywać cały czas w lodówce, czekolada się dość szybko topi, więc po wyjęciu należy jeść i nie zwlekać :)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-batony-mars/