Bataty obrać i pokroić w małą kosteczkę. Przesypać je do miski i dosypać do nich ugotowaną ciecierzycę, a następnie dodać 3 łyżki oliwy, 3 łyżki przyprawy masala i 3 łyżki wędzonej papryki. Dokładnie wymieszać by warzywa były dokładnie pokryte przyprawami. Wysypać je na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190C przez około 15 minut aż bataty będą miękkie, a ciecierzyca dość chrupka. W tym czasie zalej suszone pomidory gorącą wodą by napęczniały i zmiękły. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygną, dodać do nich posiekany pęczek kolendry, pęczek pietruszki, 4 zielone cebulki dymki, zarówno części białe jak i zielone. Odcedź pomidorki, pokrój w kosteczkę i dodaj do warzyw. Dodać pieprz i sól do smaku oraz około 200g hummusu, dokładnie wymieszaj tak by wszystkie składniki się skleiły. W osobnej misce umieść jarmuż i wlej na niego sok z połowy cytryny. Ugniataj i masuj jarmuż przez około 2 minuty aż zmięknie i stanie się bardziej elastyczny i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj i podawaj.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/pieczona-ciecierzyca/