Wegańskie mini serniczki z malinami - zdrowy sernik bez sera
Autor: Karolina Gawrońska
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 6
Składniki
spód
250g migdałów (namoczonych przez noc)
75g stopionego oleju kokosowego
100g suszonych śliwek
50g wiórków kokosowych
50g cukru kokosowego
20g gorzkiego kakao
½ łyżeczki soli
masa sernikowa
250g orzechów nerkowca (namoczonych)
75g oleju kokosowego
100g syropu klonowego
50g soku z cytryny
⅓ łyżeczki soli
dodatkowo
maliny (świeże lub mrożone)
Wykonanie
spód
Migdały i stopiony olej kokosowy zblenduj przy pomocy robota kuchennego lub blendera na miękką i klejącą masę. Blenduj aż wszystkie składniki się połączą. Nie miksuj jednak zbyt długo. Zrób tak by widoczne były większe kawałki migdałów, które będą przyjemnie chrupały. Tak przygotowanym ciastem wylep 6 małych foremek do mini tart lub jedną dużą formę. Odstaw na bok.
masa sernikowa
Wszystkie składniki na masę sernikową dokładnie zblenduj na bardzo kremowo. To bardzo ważne by nie były wyczuwalne kawałeczki nerkowców. Im dłużej będziesz blendować tym lepiej. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowane tarletki i umieść je w zamrażalniku na kilka godzin aż całkowicie się zamrożą.
Zamrożone serniczki wyjmij z foremek i umieść ponownie w zamrażalniku. 15 minut przed podaniem wyjmij serniczki by się ociepliły i podgotuj kilka garści malin, mogą być mrożone (ilość zależna od ilości porcji). Zamrożone serniczki mogą być długo przechowywane w zamrażalniku i czekać na odpowiednią okazję :)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-mini-serniczki/