FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka, 3 składniki
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 200g sezamu
  • 70-100g syropu klonowego (zależy jak bardzo słodką chałwę lubisz)
  • 50g oleju kokosowego
  • +ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, suszone owoce, kakao)
Wykonanie
  1. Sezam, syrop klonowy i stopiony olej kokosowy umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz klejącą i dość jednolitą masę. Nie blenduj jednak zbyt długo by nie zrobiło się lejące masło. Masa powinna być zwarta i łatwa do modelowania. Wylep nią silikonowe foremki do pralinek lub wylep wyłożoną papierem większą formę. Umieść w zamrażalniku na kilka godzin aż stężeje. Po tym czasie wyjmij z foremek i przechowuj w lodówce. Jeśli używasz dużej formy, pokrój na mniejsze kawałki i tak samo przechowuj w lodówce.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganska-chalwa/