Wegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKIE ŚWIĘTA
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 6
Składniki
SKŁADNIKI
3 kostki tofu po 180g każda (na 6 kotletów)
marynata
2 łyżki przyprawy do ryb
3 łyżki sosu sojowego
5 łyżek wody (lub więcej)
PANIERKA
2 arkusze alg nori (jak do sushi)
bułka tarta
50g mąki z ciecierzycy
+woda
Wykonanie
WYKONANIE
Polecam zamarynować tofu dzień wcześniej lub minimum 4 godziny przed smażeniem. W tym celu przekrój każdą kostkę w pół, nakłuj widelcem z każdej strony i rozłóż na płaskim naczyniu.
Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i wylej ją na tofu. Włóż do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
Po zamarynowaniu przekrój każde nori na 3 paski (lub na paski o szerokości Twojego tofu). Każdy plaster tofu owiń w nori, zanurz w cieście i obtocz w bułce tartej. Na patelnię wylej olej i bardzo mocno rozgrzej. Następnie smaż przez kilka minut z każdej strony aż się zarumieni. Usmażone tofu połóż na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganska-ryba-tofu/