Wegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKIE ŚWIĘTA
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 kostki tofu po 180g każda (na 6 kotletów)
  • marynata
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek wody (lub więcej)
PANIERKA
  • 2 arkusze alg nori (jak do sushi)
  • bułka tarta
  • 50g mąki z ciecierzycy
  • +woda
Wykonanie
WYKONANIE
  1. Polecam zamarynować tofu dzień wcześniej lub minimum 4 godziny przed smażeniem. W tym celu przekrój każdą kostkę w pół, nakłuj widelcem z każdej strony i rozłóż na płaskim naczyniu.
  2. Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i wylej ją na tofu. Włóż do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
  3. Po zamarynowaniu przekrój każde nori na 3 paski (lub na paski o szerokości Twojego tofu). Każdy plaster tofu owiń w nori, zanurz w cieście i obtocz w bułce tartej. Na patelnię wylej olej i bardzo mocno rozgrzej. Następnie smaż przez kilka minut z każdej strony aż się zarumieni. Usmażone tofu połóż na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganska-ryba-tofu/