SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 duży seler (ok 1 kg)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 arkusze nori
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
PANIERKA
  • 4-5 arkuszy nori (1 arkusz wystarcza na 3 seleryby, zależy ile masz plastrów)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 16 łyżek wody (+więcej jeśli potrzeba)
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • pieprz
  • bułka tarta
Wykonanie
WYKONANIE
  1. Selera obierz i pokrój na kilkucentymetrowe plastry. Każdy plaster przekrój na pół, by uzyskać kształt półksiężyca. Do dużego garnka wrzuć plastry selera, zalej 2 litrami wody lub by był przykryty i włącz gaz. Dodaj również sos sojowy, pokruszone nori, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna kolendry. Gotuj aż seler będzie miękki, leż nadal jędrny i nierozwalający się. Potrwa to 15-20 minut. Po ugotowaniu wyjmij plastry z wody do ostudzenia i do odparowania. Podczas gdy stygnie, mielone siemię lniane zalej wodą, dodaj przyprawę do ryb oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie konsystencja siemienia powinna być dość gęsta i klejąca, jak na ciasto naleśnikowe.
  2. Każde nori przekrój na 3 równej szerokości paski. Każdy plaster selera owiń w nori, zanurz w papce z siemienia lnianego i obtocz w bułce tartej. Postępuj tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zapanierowany seler smaż na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron aż będzie zarumieniony i lekko brązowy. Usmażone połóż na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/seleryba/