Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 14
 
Składniki
ciasto:
  • 300g obranego batata
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 2 saszetki suchych drożdży (w sumie 14g lub 50g świeżych)
  • 350g mąki pszennej tortowej + dodatkowe 75g + mąka do wyrabiania (ilość zależna od elastyczności ciasta)
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 30g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka wódki
  • 50g oleju kokosowego
dodatkowo
  • wegańska Nutella , ulubiony dżem lub powidła
  • 2l oleju do smażenia
  • cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania pączków
Wykonanie
  1. Obranego batata pokroić w plasterki i ugotować na parze do miękkości. Batat powinien być bardzo miękki, niemal rozgotowany. W tym samym czasie wymieszaj w osobnej misce suche składniki (350g mąki, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz cukier). Mleczko kokosowe podgrzej by było ciepłe (nie gorące!) i rozpuść w nim drożdże. Odstaw na 10 minut by drożdże zaczęły pracować
  2. Ugotowane i gorące bataty umieść w sporej plastikowej misce. Zblenduj przy pomocy blendera na puree. Dodaj ⅓ wcześniej wymieszanej mąki i wyrabiaj ciasto przy pomocy miksera (użyj haków/świderków, możesz również zrobić to ręcznie, przy pomocy łyżki, ale nie polecam, bo bardzo się zmęczysz). Po wmieszaniu dodaj kolejne ⅓ mąki i wyrabiaj dalej ciasto. Następnie wmieszaj mleko z drożdżami, wódkę i ostatnią część mąki. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut, aż będzie klejące. Gdy ciasto będzie jednolite, przykryj miskę czystym ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę (ja czekałam 1h i 15 minut). Możesz miskę postawić koło grzejnika/kominka lub użyć programu "garowanie" w piekarniku (40C).
  3. Po tym czasie uklep ciasto i wmieszaj dodatkowe 75g mąki i stopiony olej kokosowy. Na blat wysyp mąkę i wyrabiaj ciasto, przyprószając mąką, gdy będzie zbyt klejące. Wyrabiaj około 5 minut. Konsystencja ciasta powinna być taka, by pozwalała na uformowanie pączków. Pamiętaj jednak, że im więcej mąki dodasz, tym mniej elastyczne, puszyste i delikatne będą Twoje pączki. Ilość mąki zależy od tego jak wilgotny był Twój batat, ja wykorzystałam około 450g mąki. Ciasto powinno być podobne do miękkiej ciastoliny (zobacz powyżej wklejony filmik jak powinno wyglądać). Gdy będzie gotowe i już nie będzie bardzo klejące i będziesz w stanie je formować, podziel je na 14 części. Każdą z nich przyprósz mąką i formuj pączki. Może zrobić donuty z dziurką lub klasyczne pączki z nadzieniem (zobacz filmik jak je formować i nadziewać). Uformuj kulkę z ciasta, lekko rozpłaszcz i przy pomocy palca zrób dziurkę w środku. Jeśli chcesz zrobić pączki nadziewane, mocno rozpłaszcz kulkę, na środek wyłóż łyżeczkę nadzienia i sklej jak pierożka, a następnie w obu dłoniach uformuj kulkę, by "pierożek" był okrągły.
  4. Gotowe pączki przykryj ręczniczkiem kuchennym i pozostaw na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie wlej olej do garnka i rozgrzej. Olej powinien być bardzo dobrze rozgrzany, poznasz to po tym, że zacznie falować i będzie bić od niego gorąco.
  5. Wyrośnięte pączki wrzucaj do oleju i smaż kilka minut z każdej strony. Zmniejsz ognień do minimum, by pączki powoli się smażyły, skórka nie spaliła zbyt szybko i by dać im odpowiedni czas na wysmażenie w środku. Najlepiej jest je smażyć pod przykryciem, wtedy lepiej i szybciej wyrosną. Usmażone pączki połóż na arkuszach ręczników papierowych by oddały nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe i świeżo usmażone pączki obtaczaj w cukrze waniliowym.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-paczki-z-batatow/