Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Składniki
400g tofu (ulubiona wersja smakowa, wędzone będzie przepyszne)
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
sos
2 łyżki dobrej jakości ketchupu (najlepiej BIO)
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki pikantnego sosu Sriracha
⅓ łyżeczki kuminu
⅓ łyżeczki kolendry suszonej (liście)
⅓ wędzonej papryki
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, możesz użyć do tego kuchennego ręcznika papierowego. Pokrój bloczek na równe plastry, grubość około 2cm. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie złote i rumiane (zobacz na filmiku powyżej). Podczas smażenia nie ruszaj tofu i pozwól mu się spokojnie smażyć na wolnym ogniu. Przewróć na drugą stronę, gdy będzie miało odpowiedni kolor. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos w małej miseczce.
Następnie dodaj sos i rozprowadź go równomiernie na wszystkich plastrach tofu. Mieszaj energicznie i przewracaj tofu z jednej strony na drugą by było jednolicie pokryte sosem. Ważne by smażyć na najmniejszym ogniu, by zapobiec przypaleniu. Smaż do momentu, gdy sos się zredukuje, a na tofu powstanie skarmelizowana i chrupiąca skórka (ja lubię bardzo mocno zapieczone). I gotowe! Smacznego :)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/jak-przygotowac-najlepsze-tofu/