Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 400g tofu (ulubiona wersja smakowa, wędzone będzie przepyszne)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
sos
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu (najlepiej BIO)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki pikantnego sosu Sriracha
  • ⅓ łyżeczki kuminu
  • ⅓ łyżeczki kolendry suszonej (liście)
  • ⅓ wędzonej papryki
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie
  1. Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, możesz użyć do tego kuchennego ręcznika papierowego. Pokrój bloczek na równe plastry, grubość około 2cm. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie złote i rumiane (zobacz na filmiku powyżej). Podczas smażenia nie ruszaj tofu i pozwól mu się spokojnie smażyć na wolnym ogniu. Przewróć na drugą stronę, gdy będzie miało odpowiedni kolor. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos w małej miseczce.
  2. Następnie dodaj sos i rozprowadź go równomiernie na wszystkich plastrach tofu. Mieszaj energicznie i przewracaj tofu z jednej strony na drugą by było jednolicie pokryte sosem. Ważne by smażyć na najmniejszym ogniu, by zapobiec przypaleniu. Smaż do momentu, gdy sos się zredukuje, a na tofu powstanie skarmelizowana i chrupiąca skórka (ja lubię bardzo mocno zapieczone). I gotowe! Smacznego :)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/jak-przygotowac-najlepsze-tofu/