Najszybsze wegańskie nuggetsy z ryżu i kaszy jaglanej - bezmięsne nuggetsy w 15 minut
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 100g płatków ryżowych
  • 300ml wody
  • 100g płatków jaglanych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczki lubczyku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ⅔ łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • (opcjonalnie sól do smaku, alczkolwiek z przyprawie do kurczaka zazwyczaj znajduje się sól)
  • +bułka tarta bezglutenowa
  • +olej do smażenia
Wykonanie
  1. Płatki ryżowe zalej wodą i gotuj przez około 5 minut aż będą miękkie. Następnie ugotowane płatki zdejmij z gazu i dodaj płatki jaglane póki gorące. Dokładnie wymieszaj. Płatki jaglane pochłoną pozostałą wilgoć i masa zrobi się zwarta. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki: siemię lniane, przyprawy, sok z cytryny oraz syrop. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Z takiej masy ulep w dłoniach placuszki na kształt nuggetsów i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony, aż będą zarumienione i brązowawe. Możesz je również upiec, ale wtedy zajmie to więcej czasu, około 20 minut w piekarniku (temparetura 190C). Przestrzegam, że smażone smakują znacznie lepiej. Pieczone są trochę wysuszone, dlatego polecam trochę zaszaleć :) Nie musisz dodawać dużej ilości oleju, ale zapewniam, że te z patelni są znacznie lepsze.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/najszybsze-weganskie-nuggetsy/