Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przy pomocy silikonowego pędzelka pokryj formę na czekoladowe jajka grubą warstwą czekolady. Gdy czekolada będzie zbyt lejąca i będzie spływała z krawędzi, odczekaj chwilę aż zacznie gęstnieć. Następnie umieść na około 30 minut w zamrażalniku by czekolada stężała.
W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę. Wylewaj ją na czekoladową warstwę jajek. Postępuj szybko, ponieważ biała czekolada będzie szybko gęstnieć na zimnej gorzkiej czekoladzie. Gdy warstwa z białej czekolady będzie równomiernie rozprowadzona, umieść jajka z zamrażalniku na kilkanaście minut, aż czekolada będzie bardzo twarda.
Gdy jajka będą już twarde, wyjmij je z formy i przechowuj w lodówce.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-jajko-niespodzianka/