Energetyczne batony pomidorowe - wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g suszonych pomidorów (na słońcu, nie z oleju)
  • 100g nasion słonecznika
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 50g mąki owsianej
  • 30 ml wrzątku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ⅓ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g pestek dyni
Wykonanie
  1. Słonecznik przypraż w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190C lub na suchej patelni, aż będą zarumienione i staną się bardzo aromatyczne - jest to bardzo ważny proces. Następnie przestudź słonecznik i zblenduj go na pył. Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki na batony poza pestkami dyni, czyli: śliwki, pomidory, zblendowany słonecznik, siemię lniane, mąkę owsianą, wrzątek, sok z cytryny, oraz przyprawy (czosnek, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, chilli oraz sól). Zblenduj aż uzyskasz zwartą masę. Na koniec dodaj do niej wcześniej podprażone pestki dyni i dokładnie je wmieszaj. Teraz wystarczy uformować batony lub kulki, kształty według Twoich preferencji.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/batony-pomidorowe/