Energetyczne batony pomidorowe - wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Składniki
100g suszonych śliwek
100g suszonych pomidorów (na słońcu, nie z oleju)
100g nasion słonecznika
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
50g mąki owsianej
30 ml wrzątku
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka wędzonej papryki
⅓ łyżeczki chilli
½ łyżeczki soli
50g pestek dyni
Wykonanie
Słonecznik przypraż w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190C lub na suchej patelni, aż będą zarumienione i staną się bardzo aromatyczne - jest to bardzo ważny proces. Następnie przestudź słonecznik i zblenduj go na pył. Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki na batony poza pestkami dyni, czyli: śliwki, pomidory, zblendowany słonecznik, siemię lniane, mąkę owsianą, wrzątek, sok z cytryny, oraz przyprawy (czosnek, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, chilli oraz sól). Zblenduj aż uzyskasz zwartą masę. Na koniec dodaj do niej wcześniej podprażone pestki dyni i dokładnie je wmieszaj. Teraz wystarczy uformować batony lub kulki, kształty według Twoich preferencji.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/batony-pomidorowe/