WEGE SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI, CIECIERZYCY I DAKTYLI
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Składniki
1 kg marchwi
½ szkl orzechów (ziemnych, włoskich lub innych ulubionych)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 pęczek świeżej kolendry
100g daktyli
marynata do marchewek:
3 łyżeczki nasion kuminu
szczypta chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki oliwy
dressing:
sok z 1 pomarańczy
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
marynata i marchewki:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce. Obierz marchew i pokrój w słupki. Dokładnie natrzyj je marynatą i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C, lub do momentu gdy marchew będzie upieczona, lecz nie rozpadająca się, a następnie ostudź.
dressing:
wymieszaj wszystkie składniki w osobnej miseczce
złożenie w całość:
Przestudzoną marchew wymieszaj z wcześniej przyprażonymi orzechami, ugotowaną ciecierzycą i dressingiem. Dodaj kolendrę i posiekane daktyle. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/wege-salatka-z-pieczonej-marchewki/