WEGE SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI, CIECIERZYCY I DAKTYLI
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 1 kg marchwi
  • ½ szkl orzechów (ziemnych, włoskich lub innych ulubionych)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 100g daktyli
marynata do marchewek:
  • 3 łyżeczki nasion kuminu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
dressing:
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
marynata i marchewki:
  1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce. Obierz marchew i pokrój w słupki. Dokładnie natrzyj je marynatą i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C, lub do momentu gdy marchew będzie upieczona, lecz nie rozpadająca się, a następnie ostudź.
dressing:
  1. wymieszaj wszystkie składniki w osobnej miseczce
złożenie w całość:
  1. Przestudzoną marchew wymieszaj z wcześniej przyprażonymi orzechami, ugotowaną ciecierzycą i dressingiem. Dodaj kolendrę i posiekane daktyle. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/wege-salatka-z-pieczonej-marchewki/