Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański
 
Składniki
  • Składniki na 2 bochenki (forma 25x11cm):
  • 1kg mąki orkiszowej
  • 60g mielonego lnu
  • 60g nasion chia
  • 15g drożdży instant (2 saszetki)
  • 2 łyżeczki soli
  • 90g oleju kokosowego
  • 60g syropu z agawy lub klonowego
  • 0,9-1 litr wody
  • 200g nasion słonecznika
Wykonanie
  1. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, len, nasiona chia, drożdże oraz sól wsypać do dużej
  2. plastikowej miski i dokładnie wymieszać. W osobnej misce umieścić olej kokosowy oraz zalać go wrzącą wodą. Poczekać aż olej kokosowy się rozpuści, a woda lekko przestudzi i będzie nadal bardzo ciepła, lecz nie gorąca. Zbyt gorąca woda zabije drożdże i chleb nie urośnie. Wlać wodę oraz olej kokosowy do suchych składników i wyrobić ciasto przez około 5 minut, najlepiej przy pomocy dłoni. Dodać również syrop z agawy lub klonowy. Ciasto powinno być bardzo klejące, ale na tym etapie właśnie taka powinna być jego konsystencja, dlatego jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę więcej letniej wody, nie należy dodawać więcej mąki. Do wyrobionego ciasta dodać nasiona słonecznika i dokładnie wymieszać. Wysmarować olejem kokosowym formy do chleba (25x11cm) i wysypać otrębami. Ciasto na chleb równo rozprowadzić w obu formach i wygładzić, następnie przykryć kuchennym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce tak by chleb wyrósł. Czekać od 1,5-2 godzin. Jeśli Twój piec posiada opcję garowania ciasta – 40C, nada się idealnie. Gdy chleb wyrośnie, piecz go przez około 1 godzinę (chleb wkładamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika. 20 minut w temperaturze 225C, kolejne 20 minut w temperaturze 190C, a ostatnie również w temperaturze 190C, ale przed tym należy uwolnić chleb z formy i piec "nagie" bochenki bez foremek by dobrze się dopiekły i były chrupiące. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy wetknięta wykałaczka jest sucha. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratce kuchennej.
Uwagi
Chleb można zamrozić, dlatego polecam upiec 2 na raz. Jeden jeść na świeżo, a drugi zamrozić na potem ;)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/najlepszy-chleb-orkiszowy-weganski/