Tani, prosty i szybki makaron po chińsku - wegańska chińszczyzna za 10 zł
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 30g oliwy z oliwek
  • 750g mixu warzyw po chińsku, mrożonych
  • 200g makaronu typu noodle do dań chińskich (lub dowolnego)
  • 50g masła orzechowego
  • 30g sosu sojowego
  • 30 sosu Sriracha
  • 50g mleka sojowego
  • 1 pęczek szczypiorku
Wykonanie
  1. Oliwę rozgrzej na dużej patelni i dodaj mrożone warzywa do dań chińskich. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem aż będą kompletnie rozmrożone i miękkie. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, według zaleceń producenta. Podczas gotowania makaronu i smażenia warzyw, posiekaj szczypiorek i wymieszaj w małej miseczce masło orzechowe, sos sojowy, Srirachę oraz mleko sojowe. Gdy makaron się ugotuje i będzie miękki, odcedź go z wody i wrzuć na patelnię z warzywami. Dodaj wymieszany sos, dokładnie wymieszaj i posól do smaku. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i gotowe.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganski-makaron-chinski/