Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 16
 
Składniki
Masa „sernikowa”:
  • 100g mąki ryżowej
  • 75ml mleka roślinnego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 100g orzechów nerkowca
  • Naturalny słodzik w pudrze (stewia lub ksylitol, ilość wedle uznania, około 100g*)
  • 4 kostki naturalnego tofu (każda po 180g)
  • laska z 1 wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
Dodatki:
  • 100g skórki pomarańczowej
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g suszonych moreli
  • 100g mixu orzechów
Wykonanie
  1. Do małego garnuszka wsyp mąkę ryżową oraz wlej mleko roślinne i sok z cytryny. Następnie podgrzewaj przez kilka minut, dokładnie mieszając, aż powstanie bardzo gęsta ryżowa pasta. Dodaj słodzik, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z gazu.
  2. W misie blendera umieść tofu, wcześniej odciśnięte z wody przy pomocy dłoni i ręcznika papierowego, orzechy nerkowca, ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt, kilka kropli aromatu rumowego, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy orzechy nerkowca będą całkowicie rozdrobnione, a masa będzie kremowa i jednolita, dodaj posiekane nożem wszystkie dodatki i wmieszaj bakalie przy pomocy łyżki. Następnie przełóż masę do formy wysmarowanej olejem rzepakowym lub miski i wyłóż dno paskami rękawa do pieczenia lub papieru do pieczenia (najlepiej będzie jeśli użyjesz silikonową formę, pascha będzie łatwiej odchodzić) i umieść w lodówce na całą noc. Po tym czasie stężały deser z miski lub formy pociągając za paseczki i odwróć do góry nogami. Wierzch udekoruj bakaliami wedle uznania. Pascha jest gotowa do krojenia i podawania. Przechowuj ją dalej w lodówce.
Uwagi
*lepiej na początku dodać mniej słodzika i dosłodzić podczas końcowego mieszania z bakaliami, niż przesłodzić! ;)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganska-pascha-wielkanocna/