Tanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 6 burgerów
 
Składniki
  • ½ dużej cebuli lub jedna mała
  • 40g masla orzechowego
  • 40g przecieru pomidorowego
  • 100g płatków jaglanych
  • 200ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsaczeniu)
Wykonanie
  1. Cebulę posiekaj na drobna kosteczkę, wrzuć do garnuszka, wlej wodę by cebula była w niej zanurzona i duś cebulkę przez kilka minut, aż będzie miękka. Gdy woda wyparuje, dodaj masło orzechowe oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj, cały czas podgrzewając. Dodaj 200ml gorącej wody, płatki jaglane i przyprawy: wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj. Gdy płatki jaglane zaczną być miękkie, klejące i stworzą gęsta masę, zdejmij z gazu. Następnie dodaj dobrze wypłukaną czerwoną fasolę z puszki i dokładnie wymieszaj w masę. Uformuj 6 równych burgerów i smaż beztłuszczowo na wolnym ogniu na nieprzywierajacej patelni przez kilka minut z każdej strony.
  2. Propozycja podania: możesz tymi burgerami zastąpić smażone kotlety oraz klopsy i traktować je jako zamiennik lub włożyć w bułkę z ulubionym sosem.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/tanie-weganskie-burgery/