Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki owsiano-ryżowe
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 12 naleśników
 
Składniki
ciasto naleśnikowe:
  • 100g mąki owsianej (bezglutenowej)*
  • 100g mąki ryżowej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 300ml mleka sojowego
  • 250ml wody
  • 10g mielonego siemienia lnianego
  • 20g syropu klonowego
  • szczypta soli
krem daktylowo-bananowy
  • 100g daktyli
  • 1 duży banan
  • 50g masła orzechowego
  • 50ml mleka sojowego
  • 5g kakao
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
  2. W tym czasie przygotować daktylowy krem, czyli zblendować wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
  3. Po 10 minutach zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
  4. Gotowe naleśniki podawać ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.
Uwagi
*jeśli źle reagujemy na gluten, należy użyć mąki owsianej, która jest certyfikowana jako bezglutenowa, ponieważ tradycyjny owies może być zanieczyszczony glutenem
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-nalesniki-bezglutenowe/