Marchewkowa owsianka - wegańska i zdrowa korzenna owsianka z marchewką
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 2 porcje
 
Składniki
  • 100g płatków owsianych
  • 200ml mleka sojowego
  • 100ml wody
  • 1 banan (rozgnieciony widelcem)
  • 2 duże marchewki (ok 100g, starte na tarce)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ⅓ łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • + bakalie i orzechy do dekoracji
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na owsiankę włóż do małego rondelka i gotować około 10 minut na małym ogniu, mieszając cały czas, do momentu aż płatki i marchewka będą miękkie. Jeśli jest taka potrzeba i owsianka będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze więcej wody. Przełóż do miseczek i udekoruj ulubionymi bakaliami. Wierzch możesz polać syropem klonowym lub dowolnym ulubionym, jeśli chcesz by owsianka była trochę słodsza.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/marchewkowa-owsianka-weganska/