WEGAŃSKA ROLADA LODOWA - Katarzynkowe piernikowo - waniliowe ciasto lodowe
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 16 kawałków
 
Składniki
Katarzynowe ciasto:
  • 4 opakowania Katarzynek VEGAN
  • 100ml gorącej kawy
  • 50g oleju kokosowego
  • 25g cukru kokosowego
Masa lodowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g oleju kokosowego
  • 75g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ⅓ łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Katarzynek Vegan - do środka rolady
  • 1 opakowanie Katarzynek Vegan - jako spód rolady
Wykonanie
Katarzynkowe ciasto:
  1. Katarzynki pokrusz na mniejsze kawałki i wrzuć do misy blednera. Do gorącej kawy wrzuć olej kokosowy, poczekaj aż się stopi i zalej nią pierniczki. Dodaj cukier kokosowy i zblenduj na gęstą i jednolitą masę bez grudek. Umieść w lodówce na 15 minut, do schłodzenia.
Masa lodowa:
  1. Wszystkie składniki na masę dokładnie zblenduj na jednolitą i kremową masę.
Złożenie w całość:
  1. Dokładna metoda została zaprezentowana w filmie na YouTube.
  2. Półokrągłą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie przełóż do niej Katarzynkową masę. Przy pomocy zwilżonych dłoni rozprowadź równą warstwę na całej powierzchni. Następnie wylej ⅔ masy lodowej i ułóż pokrojone na paseczki Katarzynki. Wylej na nie pozostałą waniliową masę i przykryj przekrojonymi w połowie grubości Katarzynkami. Owiń górę rolady folią, delikatnie wduś pierniczki i umieść w zamrażalniku na całą noc.
  3. Po nocy ciasto jest gotowe do jedzenia. Wyjmij z zamrażalnika kilkanaście minut przed podaniem i pokrój na równe plastry.
  4. Koniecznie obejrzyj cały film na YouTube, ponieważ znajdują się tam rady, które pomogą przy wykonywaniu tego przepisu.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganska-rolada-lodowa-katarzynkowa/