Krówkowa tarta - wegańskie krówkowe ciasto toffi
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 16 kawałków
 
Składniki
Kruchy spód:
  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 40 g syropu klonowego
  • 30 g wody
  • 10 g nasion chia
  • 50 g mąki owsianej*
  • 50 g mąki jaglanej
  • 10 g mąki ryżowej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • szczypta różowej soli himalajskiej
Krówkowe nadzienie:
  • 150g krówek Super Krówka
  • 80ml wody
  • 1 kostka naturalnego tofu (180g)
  • 25g mąki ryżowej
  • 25g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku maca
  • szzypta soli
Dekoracja:
Wykonanie
Spód:
  1. Olej, cukier. syrop oraz wodę umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, by wszystkie
  2. składniki się połączyły, a cukier się rozpuścił. W osobnej misce umieść suche składniki: nasiona chia, mąkę owsianą, jaglaną, ryżową, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj stopiony olej z cukrem. Połącz wszystkie składniki i umieść w lodówce na około 30 minut lub do momentu gdy masa będzie gęsta, zwarta i chłodna. W tym czasie przygotuj krówkowe nadzienie.
Krówkowe nadzienie:
  1. Krówki odpakuj z papierków, podziel na mniejsze części i wrzuć do małego garnuszka. Dodaj wodę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Cały czas mieszając, rozpuść Krówki aż powstanie jednolity słodki syrop i wszystkie cukierki będą płynne. Następnie dodaj mąkę ryżową i energicznie wymieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty, aż masa zacznie przypominać konsystencją budyń, zdejmij z gazu.
  2. Tofu odciśnij z nadmiaru wody, porwij na mniejsze kawałki i umieść w misie blendera. Dodaj stopiony olej kokosowy, proszek maca, sól oraz rozpuszczone płynne Krówki. Następnie zblenduj na jednolitą masę. Im bardziej kremowa tym lepiej.
Pieczenie i złożenie w całość:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Gdy ciasto na spód będzie chłodne i zwarte, dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep je ciastem, formując wyższe brzegi (zobacz film z instrukcjami na YouTube). Piecz w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, po tym czasie wyjmij, wylej na ciasto masę krówkową, wyrównaj powierzchnię i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ostudź i schodź w lodówce, gdyż wtedy najlepiej smakuje.
Dekoracja:
  1. Ciasto udekoruj warstwą kremu oraz pokrojonymi na małe kawałeczki krówkami.
Uwagi
*by mieć pewność, że ciasto będzie bezglutenowe, należy użyć certyfikowanej bezglutenowej mąki owsianej, ponieważ tradycyjna może zawierać śladowe ilości glutenu.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/ciasto-krowka-weganskie/