Azjatycka sałatka makaronowa - wegańska sałatka z makaronem, warzywami pikantnymi orzechami
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 8 porcji
 
Składniki
  • 200g szerokiego makaronu ryżowego (mój był z dodatkiem zielonej herbaty)
  • 150g mixu sałatkowego (marchew, kapusta pak choi, kiełki fasoli mung)
  • 6 liści kapusty pekińskiej (ja użyłam fioletowej)
  • 100g kiełków stir fry
  • zielona część cebulki dymki
  • świeża kolendra
  • pikantna mieszanka orzechów Wanderlust Itac*
Sos z masłem orzechowym
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego kremowego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu (zazwyczaj około 5 minut). Gdy będzie gotowy, wlej do niego zimną wodę, a następnie przelej do durszlaka i ostudź. W międzyczasie umieść wszystkie składniki na sos do sałatki w małej miseczce i dokładnie wszystko wymieszaj aż konsystencja będzie jednolita i jedwabista.Gdy makaron będzie miał temperaturę pokojową, przełóż do dużej miski i dodaj sos. Dokładnie połącz, by cała porcja makaronu była pokryta aromatycznym dressingiem. Następnie dodaj mix sałat, pokrojoną na paseczki kapistę pekińską, kiełki stir fry, posiekaną zieloną część cebulki dymki, świeżą kolendrę oraz pikantny mix orzechów. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.
Uwagi
*dostępne wyłącznie w sieci sklepów Biedronka
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/azjatycka-salatka-weganska/