By przygotować bazę paluszków, przełóż ziarna kukurydzy konserwowej do misy blendera. Woda z kukurydzy nie będzie nam potrzebna. Następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy uzyskasz kukurydzianą pulpę dodaj czosnek, cebulę, pieprz, wędzoną paprykę, sok z cytryny, siemię lniane oraz mąkę ryżową. Ponownie wszystko zblenduj do połączenia składników.
Następnie przełóż masę do małego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podczas ogrzewania cały czas mieszaj by uniknąć przypalenia. Gotuj w ten sposób przez około 6-8 minut aż masa będzie gęsta i bardzo klejąca. Po tym czasie podziel ją na 3 równe części.
żółty paluszek:
Do masy kukurydzanej dodaj przyprawę curry i dokładnie wymieszaj
czerwony paluszek:
Do masy dodaj tymianek, rozmaryn, bazylię, suszone pomidory i dokładnie zblenduj (jeśli Twoje pomidory są bardzo twarde możesz je wcześniej namoczyć).
zielony paluszek:
Do masy kukurydzianej dodaj pietruszkę, płatki drożdżowe oraz mąkę ryżową i dokładnie zblenduj.
Formowanie paluszków:
Obejrzyj mój film na YouTube i pełen instruktaż by zobaczyć jak to wykonać.
Gdy wszystkie 3 masy na paluszki nie będą już gorące i osiągną temperaturę pokojową, możemy przystąpić do lepienia. Panier wysyp na talerzyk i wlej trochę mleka roślinnego do osobnej miseczki.
Następnie uformuj podłużne paluszki, zwilżając dłonie w mleku roślinnym by ułatwić proces. Gdy paluszek będzie miał odpowiedni kształt, zwilż go mlekiem roślinnym i obtocz w panierce. Gotowy odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Postępuj tak samo aż do wykorzystania całej paluszkowej masy.
Pod koniec formowania rozgrzej piekarnik do 180C, a gdy wszystkie będą gotowe, piecz przez około 15-18 minut lub do momentu gdy będą zarumienione, upieczone i chrupiące.
Podawaj z dowolnymi sosami, smakują równie dobrze na ciepło zaraz po upieczeniu lub na zimno. Nie polecam jednak ponownie ich podgrzewać, gdyż wtedy mogą być zbyt suche :) Smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/warzywne-paluszki-weganskie/