Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
Baza paluszków:
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej (w sumie 680g po odsączeni)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 20g mielonego siemienia lnianego
  • 100g mąki ryżowej
żółty paluszek:
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
czerwony paluszek:
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki rozmarynu
  • ⅓ łyżeczki bazylii
  • 50g suszonych na słońcu pomidorów
zielony paluszek:
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 20g płatków drożdżowych
  • 10g mąki ryżowej
panierka
Wykonanie
  1. By przygotować bazę paluszków, przełóż ziarna kukurydzy konserwowej do misy blendera. Woda z kukurydzy nie będzie nam potrzebna. Następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy uzyskasz kukurydzianą pulpę dodaj czosnek, cebulę, pieprz, wędzoną paprykę, sok z cytryny, siemię lniane oraz mąkę ryżową. Ponownie wszystko zblenduj do połączenia składników.
  2. Następnie przełóż masę do małego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podczas ogrzewania cały czas mieszaj by uniknąć przypalenia. Gotuj w ten sposób przez około 6-8 minut aż masa będzie gęsta i bardzo klejąca. Po tym czasie podziel ją na 3 równe części.
żółty paluszek:
  1. Do masy kukurydzanej dodaj przyprawę curry i dokładnie wymieszaj
czerwony paluszek:
  1. Do masy dodaj tymianek, rozmaryn, bazylię, suszone pomidory i dokładnie zblenduj (jeśli Twoje pomidory są bardzo twarde możesz je wcześniej namoczyć).
zielony paluszek:
  1. Do masy kukurydzianej dodaj pietruszkę, płatki drożdżowe oraz mąkę ryżową i dokładnie zblenduj.
Formowanie paluszków:
  1. Obejrzyj mój film na YouTube i pełen instruktaż by zobaczyć jak to wykonać.
  2. Gdy wszystkie 3 masy na paluszki nie będą już gorące i osiągną temperaturę pokojową, możemy przystąpić do lepienia. Panier wysyp na talerzyk i wlej trochę mleka roślinnego do osobnej miseczki.
  3. Następnie uformuj podłużne paluszki, zwilżając dłonie w mleku roślinnym by ułatwić proces. Gdy paluszek będzie miał odpowiedni kształt, zwilż go mlekiem roślinnym i obtocz w panierce. Gotowy odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Postępuj tak samo aż do wykorzystania całej paluszkowej masy.
  4. Pod koniec formowania rozgrzej piekarnik do 180C, a gdy wszystkie będą gotowe, piecz przez około 15-18 minut lub do momentu gdy będą zarumienione, upieczone i chrupiące.
  5. Podawaj z dowolnymi sosami, smakują równie dobrze na ciepło zaraz po upieczeniu lub na zimno. Nie polecam jednak ponownie ich podgrzewać, gdyż wtedy mogą być zbyt suche :) Smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/warzywne-paluszki-weganskie/