Burgery z wędzonego tofu i komosy ryżowej
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 12 burgerów
 
Składniki
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 350 ml wody
  • 75 g mąki owsianej
  • 180g wędzonego tofu
  • 50 g ketchupu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 20 g sosu sojowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 zielona cebulka
Wykonanie
  1. Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie. Następnie przełóż do garnka i wlej 350 ml świeżej wody. Doprowadź do wrzenia i następnie gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie cała woda z komosy powinna się wchłonąć i wyparować. Następnie dodaj mąkę owsianą i wmieszaj przy pomocy łyżki, póki komosa jest gorąca. Potem dodaj wędzone tofu, ketchup, wędzoną paprykę, sos sojowy oraz czosnek i zblenduj. Masa powinna być jednolita.
  2. Na końcu dodaj posiekaną zieloną cebulkę i wmieszaj ją przy pomocy łyżki - nie blenduj jej.
  3. Teraz możesz formować burgery. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oliwy, by nie przywierały. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, powinny być zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/burgery-z-tofu/