Tofu w sosie barbecue - TOFU BBQ
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
tofu
  • 2 kostki tofu, w sumie około 400g (polecam z dodatkiem chilli lub wędzone)
  • 1 łyżka oliwy
sos barbecue
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 50ml wody
  • 200g ketchupu (wysokiej jakości, a najlepiej domowego)
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 30ml octu jabłkowego
  • 100ml syropu klonowego
  • 30g sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 50g melasy
  • ¼ łyżeczki srirachy (opcjonalnie)
dodatkowo
  • ugotowana komosa ryżowa, kasza, ryż lub dowolny makaron + warzywa lub surówka
Wykonanie
tofu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tofu wyjmij z opakowania, odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do miski, wlej łyżkę oliwy i dokładnie przemieszaj. Piecz tofu przez około 20 minut do zarumienienia.
sos barbecue
  1. Posiekaj cebulę oraz czosnek, wrzuć do garnka wraz z łyżką oliwy i smaż do zeszklenia i zarumienienia. Następnie wlej wodę i duś cebulkę przez około minutę. Dodaj ketchup i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj by nie powstały grudki. Następnie wlej ocet jabłkowy, syrop klonowy, sos sojowy, wędzoną paprykę, melasę oraz opcjonalnie srirachę lub dowolny ostry sos. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Gdy będzie gęsty, wmieszaj upieczone tofu.
podanie
  1. Podawaj ze świeżymi ziołami, kaszą, ryżem czy makaronem. Ja wybieram komosę ryżową.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/tofu-bbq/