Batony proteinowe z białkiem wegańskim - wegańskie batony białkowe
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 4 batony
Składniki
dolna warstwa
30g ksylitolu
60g gorącej wody
20g mąki lnianej
32g białka Plantforce-Pure o smaku czekoladowym
15g gorzkiego kakao
3 krople aromatu waniliowego
szczypta soli
górna warstwa
30g oleju kokosowego
15g syropu klonowego
15g kakao
Wykonanie
dolna warstwa
Ksylitol wsyp do miski i dolej gorącą wodę. Dokładnie zamieszaj aż się rozpuści. Następnie dodaj mąkę lnianą i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Następnie wsyp białko, kakao, aromat waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni. Masa będzie plastyczna i miękka. Teraz uformuj prostokątne batony.
górna warstwa
Do małego garnuszka przełóż olej kokosowy i wlej syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści, następnie dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj by nie było grudek i umieść w lodówce na kilka minut. Gdy polewa zgęstnieje, przełóż ją na batoniki i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Przechowuj w lodówce w zamykanym pojemniku do 5 dni.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/batony-proteinowe-weganskie/