Bezglutenowe krokiety bez jajka - wegańskie krokiety bez glutenu
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 6 krokietów
 
Składniki
ciasto naleśnikowe:
  • 50g mąki owsianej (bezglutenowej)*
  • 50g mąki ryżowej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 150ml mleka sojowego
  • 125ml wody
  • 5g mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
nadzienie krokietów
  • takie jakie preferujesz, ja użyłam gotowej mieszanki Wok Mango Curry firmy FRoSTA
panierka
  • 4 łyżki mąki ryżowej + 12 łyżek wody (na każdą łyżkę mąki około 3 łyżki wody
  • panier z ciecierzycy / otręby / bezglutenowa bułka tarta / inna dowolna panierka
Wykonanie
ciasto naleśnikowe
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
  2. Po tym czasie zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
nadzienie
  1. Gdy naleśniki będą gotowe, umieść na każdym z nich kilka łyżek nadzienia, a następnie zawiń tak jak pokazuję na filmie na YouTube.
panierka
  1. W małej miseczce wymieszaj mąkę z zimną wodą. Następnie mocno trzymając w dłoni każdego krokieta, by się nie rozwinął, namoczyć każdego z nich w powstałym cieście, a następnie obtoczyć w panierce. Odłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180C aż wierzch będzie chrupiący, a panierka zarumieniona.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/bezglutenowe-krokiety-bez-jajka/