Bezglutenowe i wegańskie placuszki serowe - placki a'la twarogowe bez sera
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
  • 100g banana
  • 100g mleka sojowego
  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 20g ksylitolu
  • aromat waniliowy
  • sok z ½ cytryny
  • 220g tofu naturalnego
  • szczypta soli
  • + szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i zblenduj na gładką i jednolitą masę. Gdy będzie aksamitna, odstaw ją na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy, by delikatnie natłuścić powierzchnię. Wyłóż 1 czubatą łyżkę masy na patelnię, rozprowadź (zobacz instruktarz na YouTube) i podpiekaj przez kilka minut z każdej strony. Smaż na minimalnym ogniu i powoli, by wierzch się nie przypalił, a środek delikatnie zapiekł. To bardzo ważne, by ciasto nie było w środku surowe, ponieważ wtedy będzie wyczuwalny smak ciecierzycy, który natomiast znika po obróbce termicznej. Po kilku minutach podpiekaj z drugiej strony do momentu, aż będą rumiane. Ja lubię serwować te placuszki wraz z jogurtem kokosowym i owocami - to świetne połączenie ;)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganskie-placuszki-serowe/