Tofu w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 3-4 porcje
 
Składniki
sos słodko-kwaśny
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • 125 ml wody
  • 10 g skrobii ziemniaczanej
  • 40 ml octu ryżowego
  • 125 ml syropu klonowego
  • 90g przecieru pomidorowego
  • 30 ml sosu sojowego
tofu
  • 2 kostki tofu, każda po około 200g
  • 1 łyżka oliwy
Wykonanie
sos słodko-kwaśny
  1. Cebulę i czosnek posiekaj na drobną kosteczkę i umieść w średnim garnuszku. Dodaj łyżkę oliwy i podsmażaj, aż cebulka i czosnek zmiękną i się zarumienią. Następnie dodaj przyprawy - imbir, wędzoną paprykę i chilli. W osobnej szklance wymieszaj zimną wodę z mąką ziemniaczaną, by nie było grudek i wlej do garnuszka. Dokładnie wymieszaj i dodaj wszystkie pozostałe składniki: ocet ryżowy, syrop klonowy, przecier pomidorowy i sos sojowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj tofu, ale od czasu do czasu przemieszaj sos.
tofu
  1. Obie kostki delikatnie odciśnij z nadmiaru wody i pokrój na kosteczkę (zobacz film na YouTube). Włóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie przemieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Tofu powinno być zarumienione.
podanie
  1. Gdy tofu będzie podpieczone, dodaj je do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z gazu i podawaj z ulubionymi dodatkami : warzywami, ryżem, makaronem, lub tak jak ja - z komosą ryżową.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/tofu-slodko-kwasne/