Przepis na Kinder Country - roślinny, bezglutenowy i zdrowy baton
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 10 batoników
 
Składniki
nadzienie
  • 300g twardej części mleczka kokosowego
  • 30g oleju kokosowego
  • 40g erytrytolu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 100g ekspandowanej kaszy jaglanej lub 80g ekspandowanego orkiszu
polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Twardą część mleczka kokosowego, olej kokosowy, erytrytol i sól umieść w małym garnuszku i doprowadź do zagotowania. W tym czasie podpraż na suchej patelni ekspandowaną kaszę jaglaną lub orkisz, do zarumienienia, by wzbogacić aromat. Koniecznie obejrzyj instruktaż na YouTube. Do kielicha blendera przełóż 30g kaszy jaglanej lub 25g orkiszu i zalej gorącym mlekiem kokosowym. Pozostaw na 15 minut do napęcznienia. Wtedy zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie wlej ją do pozostałego puffingu (kaszy jaglanej lub orkiszu) i dokładnie wymieszaj. Formę do chleba (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wyrównaj powierzchnię i włóż formę do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie będzie to przypominało twardy blok. Pokrój na 10 równych batoników i oblej każdego czekoladą - w tym celu zerknij na YouTube, tam dokładnie pokazuję jak to zrobić.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/kinder-country/