Burrito z pastą z fasoli i grillowanymi warzywami
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • ulubione przyprawy - ja użyłam wędzoną paprykę, sól i liście suszone liście kolendry
  • 1 puszka fasoli konserwowej (około 240g po odsączeniu)
  • 1 czubata łyżka tahini
  • ⅓ łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • kilka łyżek hummusu
  • 1 placek tortilli pełnoziarnistej
Wykonanie
  1. Cebulę, paprykę oraz czerwoną cebulę pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawami, dokładnie wymieszaj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180C.
  2. W tym czasie dokładnie przepłucz fasolę i przełóż do osobnej miseczki. Dodaj 1 czubatą łyżkę tahini i 1 łyżkę soku z cytryny. Rozgniataj fasolę przy pomocy widelca, aż otrzymasz fasolową pastę. Możesz również dodać szczyptę soli i odrobinę ostrego sosu sriracha. Dokładnie wymieszaj.
  3. Pastą z fasoli rozsmaruj placek tortilli, dodaj hummus i wyłóż wcześniej ugrillowane warzywa. Zwiń tortillę w burrito.
  4. Do lunchboxa włóż burrito oraz pozostałość pasty fasolowej oraz grillowanych warzyw.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/zdrowe-lunchboxy-proste-przepisy/